Styrka

den 30 maj 2013

Kände för en ny reflektion så varsågod in i min hjärna ett tag :)

På sista tiden har jag funderat lite på alla starka människor jag känner, som mot alla odds kämpar för sina liv, sina familjer och sina barn.

Deras styrkor överraskar och imponerar på mig som står bredvid som en åskådare som råkar ha förmånen att vara närstående, vän och släkting.

I kriserna som uppstår när någon får så svåra besked som cancer, att bestämma sig för att ta emot behandling som i sig är livsfarligt och nedbrytande för kropp och själ och då inte att förglömma den psykiska och känslomässiga krisen. Att då den sjuka är den som oftast också är den starka som får familjen att hålla ihop när det krisar är så häpnadsväckande för mig

Inte bara så svåra saker som cancer får mig att reagera på min omgivning, även skilsmässor där familjer i kris reagerar så olika, det som imponerar är där de vuxna håller ihop och tar hand om det som är bra och sätter sig över det som är dåligt, ofta för barnens skull, för att de nått en mognad och inser att trygghet handlar inte om att hålla ihop i vått och torrt utan att trygghet är kärlek i vått och torrt, det är inte farligt att bli arg, ledsen och förtvivlad vi är alla födda med alla känsloyttringar, det är däremot farligt att inte lära sig att behärska sina känslor.

Jag väljer själv att ha starka män och kvinnor som mina förebilder, då gärna min egen mamma som genom alla år varit den starka i familjen, som envist jobbat på och stretat med att föda upp oss 6 barn till egna individer med eget liv och innehåll, och som de flesta kärringar inte tycker att hon gjort nog...att alltid vilja ge mer än vad hon åstadkommit trots att allt och mer därtill redan gjorts, som inte visste vad hon skulle ge oss ungar till mat då det bara fanns havregrynsgröt och russin i skafferiet trots att hon jobbade jämnt.

För mig är inte Moder Theresa den ultimata förebilden, utan de i mitt liv som lever upp till de enkla föresatserna att en god människa gör så gott hon/han kan i varje situation utan att skada, missbruka eller medvetet sänka andras leverne.

Starka män och kvinnor som ger mig mod och kraft som en urkraft som ges från person till individ utan egensyfte eller krav i gengäld, folk i mitt liv som erbjuder sin personlighet, intelligens och sina känslor som har självförtroende nog att lita på att jag i gengäld inte skulle medvetet riskera deras förtroende.

Människor som inte ger upp, trots motgångar, sorger och bedrövelser, jag är så glad och tacksam att jag får ta del i era liv och att ni alla är viktiga för mig.

// Puts & Krom