Raggare

Raggare har gått från ....Buskultur till Finkultur

citat Limpan  2016

(se intervju under Minnen från nu & då)

 

En raggarbil är en tidskapsel full av minnen.

Citat av Lena Norgren 2017

 

Tack till Tomas ( SJ ) Karlsson för filmtips och tidningsurklipp.

Vad är en raggare nu då ?

Frågan är praktisk taget omöjlig att svara på av den enkla anledningen att vi är allt.

Alla kategorier människor finns representerade inom vår kultur, från kostymnissar och banktjänstemän ner till folk som tidvis sitter i beroendeställning på olika socialkontor och söker bidrag.

Det började med en mycket manlig subkultur till idag när kvinnor också lever raggarliv, även om männen fortfarande dominerar och i mitt tycke ska fortsätta vara så, speciellt eftersom det ömsesidiga i umgänge alltid varit en del av livet på raggen. Det började med ungdomar från arbetarklassen och de som kände att de inte var som alla andra, rebellerna de utåtagerande och de som vägrade att inordna sig i systemet.

Idag tillhör de flesta nog mellanskiktet i samhället, ni vet de som liknar svennar mest, villa, volvo en bunt ungar och ett jobb som sväljer det mesta av tiden.

För att bena ut lite historiskt måste man som alltid... forska lite i hur det började och ta bort det som inte var...då...men det som blivit...och är nu...

När man frågar Wikipedia vad en raggare är beskivs vi som... Raggare, av ragga (i betydelsen"söka sexuell kontakt med någon", ursprunglingen åkarslang för att "köra ett lass). person som tillhör viss motorburen subkultur.

Jag kommer att fokusera på raggarna från 50-talet, hur det började och försöka få in lite samhällsklimat utan politik, mord och invandring i nån större mängd, och kanske kunna räta ut en del frågor, kanske få nya frågor men har du åsikter är du välkommen att höra av dig.

Lite spännande att försöka skriva ihop det här med tanke på att det som är skrivet verkar mestadels komma från människor som inte lever och aldrig har levt livet på raggen och så kan vi ju inte ha det. Om jag kan väga upp det skrivna ordet om raggarna så kanske alla wannabee´s och de fördomsfulla faktiskt inser att vi är som de flesta andra, med undantaget att för oss kommer bilen först, sen kommer bilen och sen bilen... innan allt annat som musiken, det sociala umgänget och glöm inte alkoholen som är till del av vår kultur, men som de flesta (sub)kulturer förändras värderingarna efter folket som är inne i den och som ni kommer förstå om ni orkar läsa igenom detta ser vi inte likadana ut som det började, vad vi ska behålla och vad vi kommer att släppa är svårt att sia om, men den som lever i det här livet får se och uppleva det.

Det är våra minnen från en facinerande kultur som försvinner allteftersom generationerna föds och dör...jag är mycket intresserad av att komma i kontakt med dig som har en historia och minnen från livet bakom en motor så kontakta mig gärna...

År 1900 blev en kille vid namn Henning Forslund först i Sverige med att få böter för fortkörning.

Han hade varit på Riche och ätit middag, när han åkte därifrån på Strandvägen i "sken" enligt polismannen - dvs mer än 6 km/tim fick sagda polisman...springa ifatt honom och gav honom en bot på en summa av 15 kronor.

1950-tal

Efterkrigstiden födde ett välstånd för den yngre delen av befolkningen, jobben gav de unga människorna en egen ekonomi, och när de hade arbete utanför familjeföretagen blev de flesta unga män stadda med en kassa som de kunde lägga på sig själva.

1950 får stockholm sin första riktiga tunnelbanelinje Slussen-Hökarängen. Kungen V-Gurra dör och efterträds av Gustav VI, många kungligheter har haft stort motorintresse och de finaste rariteter i bilväg står i deras garage och förvaltas inför framtiden, vilket kommer att bli historiskt intressant i framtiden. Reflexen introduceras i Sverige för första gången, ett helt nytt material som fortfarande används för lite utmed våra vägar. Frysen är sprojlans ny för hemmamarknaden.

Det kalla kriget var i full fart och spänningarna mellan blocken växlade. Spioner fanns överallt och de farligaste var ryssen.

I Sverige som hade ett uppsving i ekonomin med industri på högvarv och privatbilismen och andra vägtransporter vilket gjorde att svensken fick nya intressen, och med den nya musiken som kallades rockmusik skulle det födas en helt ny subkultur.

1953 börjar Coca Cola tillverkas i Sverige på licens. Sveriges första motorväg mellan Malmö-Lund invigs, vägen är fyrfilig och 22 meter bred, det fanns ingen hastighetsbegränsning då vägen anses ofarlig eftersom den inte hade kurvor, backar eller korsningar, Prins Bertil inviger motorvägen. Playboy, den kända herrtidningen utkommer med sitt första nummer och tyckandet och moralen i detta var naturligtvis skyhögt.

Kvinnoidealet var från Amerika de hemmafruar som städade med nymoderniteter som dammsugare, kvinnor som städade med vita handskar och välkomnade sin make med en drink när han kom hem från jobbet, barnen var tysta och skötsamma och maken den som var kung i hemmet, hans roll var att skaffa sin kvinna stort hus, alla moderniteter och könsrollerna gick inte att ifrågasätta.

De ser moderna ut men kolla kjollängden och hur mycket man visar av huden, detta var mode i Svedala för alla, oavsett ålder såg kvinnorna ut som små tanter. Även om bikinin funnits sedan 30-talet, då var den ingen succé alls, på sent 30 tal och 40-tal tyckte man att den passade småflickor mest men 1953 kom skådespelerskan Brigitte Bardot i filmen Flicka i Bikini och då började den sakta vinna i popularitet, i Australien greps flickor som använde den och i Spanien var bikinin totalförbjuden.

1954 spelar Bill Haley & His Comets in rocklåten " Rock around the clock" som är genrens första stora hitlåt. På Sun Records står Elvis Presley och skivdebuterar med That´s all right I sverige ska motboken avskaffas enligt förslag och Volvo presenterar sin första sportbil i Göteborg den heter Volvo Sport.

1955 första charterresan ankommer till Mallorca och Elvis inleder sin första turné i USA., 2 bilar under tävlingarna i Le Mans 24 timmarslopp krockar och slungas ut i publikhavet och 85 personer omkommer. Pinnglassen fick sitt genombrott. AB Plåtmanufaktur lanserar vår kära ölburk och de största märkena är, Three Towns, Tuborg och Carlsberg.

Filmen "vänd dom inte ryggen" har premiär i Sverige med Bill Haleys Rock around the clock som ledmotiv. Motboken avskaffas helt och alla över 21 år får handla alkohol på systembolaget och starköl som tidigare endast kunnat köpas på recept på apoteket, börjar säljas på bolaget och restauranger där det genast blir populärt.Sveriges första fristående ungdomsgård invigs i Vällingby. Marilyn Monroe visade häcken i sin plisserade kjol och hela världen facinerades av den amerikanska livstilen där ungdomen praktiskt taget inredde bilen som vardagsrum där man hängde med kompisar, åkte på drive in restauranger och drive in biografer.

1956 släpper Elvis Presley ett album med samma namn och Rock´n Roll var här för att stanna. Stockholm får sin första kvinnliga taxiförare. Första diskmaskinen kom. Spritservering utan mattvång på ett 50-tal serveringar på försök. Volvo Amazon presenteras den 3 augusti. J.R.R Tolkiens bok om Sagan om konungens återkomst utkommer...på engelska.

1956 började man sända tv med analog teknik.( man hade sänt tv sedan ett par år tillbaka med problem med bilder som "rullade" och Lennart Hyland var en av de första att stå som värd i rutan) kan också nämna att politkerna var särskilt emot television med sossarna i spetsen i sveriges riksdag om televisionens införande.

De stora bilarna med V-8 motorer var en statussymbol de gärna investerade i och när Elvis Presley, Bill Haley, Tommy Steele tog Rock´n Roll musiken, bilarna och den tuffa attityden framåt med stormsteg.

Ju mer den äldre generationen förfasades över de tuffa pojkarna med skinnjackor, brylcremé och uppstickande frisyrer och attityder, tjejer hade hövolmsfrisyrer som stack upp med sin egen attityd, dessto mer intressant blev det för ungdomen att visa sitt oberoende och med den nya ekonomin blev ungdomen mer självständig.

I alla moderna samhällen finns det många olika slag av ungdomlig frigörelse och i Sverige skulle vi se en massa oilka inriktningar på den, allt ifrån de ultramoderna i teknik till bakåtsträvarna som ville bli kvar som det var, en del av vår miljö i raggarvärlden är lite av allt, en gigantisk mix av precis allt.

Formel 1 körs som ett värrldsmästerskap för första gången, Grand Prix Storbritanien blir det första loppet.

Filmskapare såg den nya generationen och deras ekonomi och gödde intresset genom att producera filmer som de stora stjärnorna genast supportade och filmer där James Dean, Marlon Brando och kvinnor som Marilyn Monroe fortfarande är stora ikoner för 50-talets mitt och de är några som blivit kvar hos raggarna.

     

Från Usa kom trenden snabbt till Sverige som genast anammade de olika ikonerna och från hemmafruar till yrkesarbetande kvinnor som tog till sig alla fördelar med den nya livsstilen.

Män och kvinnor, där den ena delen finns rör sig den andra gärna och från den lite gulliga Hollywoodstilen från filmerna kom också den lite tuffare läderepoken och vissa delar av de båda finns kvar idag. Bikers har alltid gett inspiration i klädstil och den tuffa attityden, som bilderna jag gav er ovan så är det 2 typiska bilder på hur det såg ut..då.

Rebellen tog stor plats i Sverige, unga män med lite fritid över som ungdomar alltid varit, så har det varit samlingspunkter från logdanser och rallarslagsmål av testosteronstinna pojkar till raggarna och folkparker...och slagsmål. Nu ska vi inte glömma att i Sverige slåss vi av tradition och det ligger djupt i våra gener att försvara vårt territorium. Innan raggarna så cyklade folk till grannkommun på logdans och slogs med grannsocknens hetsporrar. det utan anledning, på den tiden raggarna slogs så bjöd förloraren på öl när han kvicknade till så fortsatte man att ha roligt ihop, till nästa slagsmål dök upp.

Raggaren tog stor plats i Sverige, tuffa killar med läderjackor och bakåtslickat hår som var fullt i brylcremé och en stålkam i bakfickan och schyssta bilar,de blev som ett vardagsrum eller ungdomsgård. Bikers och raggare har alltid haft en nära relation, visst har vi slagits och konkurrerat med varandra men samtidigt så har dessa grupper mer tillsammans än vad som skiljer dom åt, dessutom har raggarna tagit deras symboler och gjort dom till sina, raggarna är inte kräsna på vart dessa symboler kommer ifrån.

Killarna raggade upp tjejer och med frigörelse från det gamla så fick raggarna genast och med all rätt i många fall, riktigt dåligt rykte. Raggaren framställdes som bandit, en värsting och ett hot mot hela samhället.

En raggare slogs, söp och lurade flickor till sex. Konstigt nog kan frigörelse från de gamla könsrollerna samtidigt vara så ambivalent då rollerna var moderna men omoderna, det överdrivna mansidealet inom den amerikanska drömmen är ett ifrågasättande av könsroller som fortgår än idag.

www.oppetarkiv.se/video/1991486/

1957 kortar riksdagen ner arbetsdagen från 48 till 45/ tim/ veckan och den svenska åldersgränsen för spritinköp blir från 18 till 21 år och promillehalten för bilförare sänks från 0,8 till 0,5. Spritmissbruket i Sverige får konsekvenser... att personal på systembolaget får begära legitimation, avvisa berusade och stänga av missbrukare från inköp. Bilförsäljningen i Sverige slår rekord och det finns nästan 1 miljon bilar i Sverige,  populärast inköp är Volkswagen, Volvo PW, Opel record och Saab. Tommy Steele ger en konsert på Biograf Anglais i Sthlm och tumult uppstår med tusentals fans och polis måste tillkallas. Vi fick de första lapplisorna. Ungdommar fick sitt första musikprogram "Spisarparty`".

1957 blev sverige först i världen med parkeringsvakter. I 20 år hade man endast kvinnliga sådana i Stockholms stads trafikvaktkår.

1958 den 11 mars står skrikande och hysteriska unga kvinnor och kastar upp sina underkläder på scen där Little Gerhard och Rock-Ragge anordnat en rockgala i Eriksdalshallen. Elvis tar en paus i karriären för att göra militärtjänst i Västtyskland på en amerikansk flygbas.

                  

1958 började knuttarna minska och de byter sina 2 hjul till förmån för amerikanske bilar.

Sveriges äldsta raggarklubb ( vad jag vet) startas, Motorgården Norrköping som startades efter demonstrationer och (bus) än idag ligger klubblokalen ute vid Kråkvilan, på samma plats de startade.

www.motorgarden.nu/

I slutet på 50-talet började de första raggargängen bildas i Stockholm. I årtal så kom de 4 första ca 1957-1959 Det är nu vår subkultur föds till det vi ser idag.

De gängen det skrevs mest om var The Road Devils, som hade sina kvarter mitt i stan, deras ledare var Gamen- Bosse Sandberg, på 70-talet startade han tidningen Colorod. The Road Devils hade skyltar hängande under den bakre kofångaren med texten The Road Devils, San Fernando. Senare ersattes San Fernando med medlemsnumret. I tidningarna kallades dom för vägdjävlarna.

En par andra stora klubbar som startade raggarklubb var The Car Angels och Teddy Boys Car Club som fanns på södra sidan. På en helsida i Expressen (Sept 59) skrevs det " Efter att raggarna bjudit handikappade på fest i klubblokalen i Sköndal, lokalen hade de fått av socialborgarrådet Inga Thorsson, som på egen hand tagit iniativet till det som kom att kallas Stockholms raggarråd, detta gick ut på att raggarna skulle få egna lokaler om de körde gamla och sjuka och sjöng för dessa på sjukhus."

Road Stars från Kristianstad, Bollmora och Cat Angels som hade klubbstuga på Farstanäset, de hade klubbstuga ihop med Jerry Williams And The Violents. Redan då körde de handikappade på söndagsutflykter.

1959 drabbades Sverige av de första raggarkravallerna, den första jag hittade var i Kristianstad den 26 Juli då ca 300 raggare och polisen slogs på gatorna i staden, man tillsatte utredningar och tidningarna gjorde stora rubriker. Nu som då säljer tidningarna gärna lösnummer på braskande rubriker. Kravallerna inträffade i samband med motorcykeltävlingarnas Grand Prix i Kristianstad som arrangerades sista helgen i Juli detta år. Tidigare hade tävlingarna avgjorts i Hedemora men på grund av fylleri och ordningsproblem stoppade myndigheterna i Kopparbergs län tävlingarna som då flyttades till Kristianstad.

Klippet är från Gälleråsen, Kanonloppet 1959

www.youtube.com/watch?v=BVt6Ct9TxG8

Motortävlingarna i Sverige har alltid dragit folk och de har varit "motorfester" i ordets rätta bemärkelse, där focus alltid varit motor och prestation, där det bästa tagits fram både i fordon till förare.

1959 kom den första raggarfilmen "Raggare" av Olle Hellbom. Christina Schollin, Bill Magnusson, Hans Wahlgren m.fl i rollerna.

Raggarna var inte riktigt rumsrena, de körde handikappade och de sociala insatserna räckte inte långt när raggarna satte sin kultur på förstasidorna genom att slåss med poliser, invandrare eller grannen.

De promiskuösa raggarna plockade upp flickor och de fick gärna åka med i utbyte av sexuella tjänster, dög de inte sattes de av efter vägen oavett om det var i stan eller utanför där de inte hade möjlighet att ta sig hem igen. Tjejerna var utsatta men samtidigt frigjorda och den sexuella revolten och frigörelsen av gamla ok kom den nya generation till gagn.

1959 visas Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul för första gången, Den amerikanske tv-serien (Bonanza) Bröderna Cartwright har bejublad premiär i Radio...

Raggarna hade kommit för att stanna, trots den amerikanska drömmen som inspirerade subkulturen, är raggarna en alltigenom Svensk företeelse. Även då sydstatsflagga, wonderboums, jeans, boots och de amerikanska bilarna adopterades, så är raggare en svensk subkultur.

50-talet då raggaren var en moralisk plåga där de var med om att sätta den svenska synden på kartan och bilismen blev var mans rättighet.

1960-tal

Framstegs-landet Sverige fortsatte att modernisera sitt land vilket genererade massor av jobb för att riva ut och bygga nya centrum i många av landets städer, kritiken blev hög när gamla hus revs och efter detta började vi kulturminnesmärka gamla byggnade i högre grad.

Modet var fortfarande att kläder och frisyrer inspirerades av 50-talets rockabilly med blå jeans, cowboyboots, vita t-shirt utan tryck som ärmarna användes för att lagra cigarettpaketet i, samt en läder eller jeansjacka, håret formas av Brylecreem eller pomada.

Den andra filmen om raggare kom, den hette Susanne och det räckte med en bilkrasch i filmen för att bli kallad det.

Samma år 1960 kom den tredje filmen som raggarna själva tyckte om, filmen hette Chans och byggde på en roman av Birgitta Stenberg som blev Raggarnas idol.

1961 Byggs Berlinmuren, Kubakrisen hotar hela världen med 3e världskrig, Algeriet förklaras självständigt efter många års blodiga krig.Televisionen når 1 miljon lösta Tv-licencer.

1962 bärgas Regalskeppet Wasa från vattnen vid Beckholmen, Stockholm, Radion startar Melodiradion med (Det ska vi fira) och (Tio I Topp), bara i september avlider 92 personer i 88 trafikolyckor i Sverige. I oktober röstar en jury på 200 ungdommar fram SR första tio i topplista och vinner gör Eddie Hodges- Iám gonna knock on your door.

Det klassiska aprilskämtet att det går att få färgtv om man hänger en nylonstrumpa framför skärmen genomförs och blir ett av de bästa skämten genom tiderna som aprilskämt. Arlanda flygplats invigs och Rolling Stones bildas i London. Svensktoppen har premiär i SR.

Runt 1962-64 var de första stora och mytomspungna klubbarna borta, raggarkulturen inspirerades fortfarande av den amerikanska rock´n roll-kulturen med stora bilar, brylcremén och balla attityd.

1963 slår Beatles igenom när de släpper sin andra singel, Please, please me.

President John F.Kennedy mördas i Dallas, Texas och två svenska vinner var sin klass "herr & dam" i Monte Carlo-rallyt Erik Carlsson och Ewy Rosqvist. I februari utbryter en strejk på Vin & sprit-centralen vilket leder till först ransonering sedan stängning av systembutiker i hela landet, strejken upphör i mitten av april. Den första Bond-filmen -Agent 007 med rätt att döda (Dr No) har svensk premiär, Sean Connory spelar James Bond. Sverige får knapptelefoner och Olof Palme blir statsråd.

Många Europiska länder har haft raggarliknande subkulturer men ingenstans har de varit så livskraftiga som här i Sverige. Det närmaste har varit de Finska raggarna, som har flest antal amerikanska bilar per invånare, då främst Åland.

1962 kom den fjärde raggarfilmen som hette "Raggargänget" av Ragnar Frisk. Ernst-Hugo Järegård, Sigge Fürst m.fl i huvudrollerna. ( En riktig kalkonrulle).

I samhället dundrade Raggarna fram på vägarna, hastighetsbegrepp och rishögarnas utsläpp resulterade i tillkomsten av Svensk Bilprovning som fick bort de värsta miljöbovarna och i hastighetsbegränsningar infördes under 60-talet.

Vi tog till oss sydstatsflaggan från amerikanska sydstaterna då den symboliserade frihet för oss och den upproriska mentaliteten omfamnas fortfarande av oss rebeller. En del tror att vi är rasister pga flaggan, men vi har snott symboler från många olika håll och raggare är oftast politiskt obundna.

På 60-talet gick vi från moralpanik för att vi använde alkohol, våld, hastighetskörningar och sex i baksätet, raggarna var ett stort problem. Rebelliska ungdommar snurrade på stan och när den amerikanska politiken kritiserades för sin Vietnampolitik tog raggarnas deras parti.

Allteftersom raggarna fortsatte att åka bil, minskade antalet raggare men de som var kvar under 60-talet anammade sakta in attributen som rävsvansen som symboliserar jakttrofe, (dvs...höjden den satt på antennen signalerade till tjejerna vilken status de åkande hade, så de visste innan om de skulle åka med ett varv)  jeansen, skinnjackan, våg i håret, brylcremé.

Att åka ett gäng ungdomar till nån folkpark, dricka öl och starkt och stå på en parkering och snacka, slagsmål i dungen bakom och glamour där artisterna bjöd upp till dans, är än idag populärt även om artisterna bytt namn och folkparker inte besöks lika ofta som en raggarklubb.

Bilen var nu en statussymbol, frihetskänslan att köpa sig en bil och bryta upp från föräldrarna vägde tungt.

1964 skrev Edith Jansson boken Ung Jakt som riktade sig till polis och barnavårdsnämnder. Edith skrev om sitt liv som raggartjej och var en ömsint beskrivning av hennes liv som det såg ut då. Edith var en av de första "raggarmorsorna" hon hade öppnat fik redan 1959 för raggarna i Bollmora, de fick flytta och bytte då namn till Hållandia, andra kända ställen för raggare var Harrys & Cupido som var ett knuttefik. Det fanns ett café som hette Talludden, där fanns det utescen och en ramp där man kunde köra upp och köpa korv "drive in" den första i Sverige.

Raggarna beskrivs gärna som bråkiga, rebelliska och stökiga med ett stort alkoholintag och lite looserattityd, vilket strider mot att de flesta var arbetarklass men yrken inom hantverk och handel. Att de inte är överrepresenterade inom brottsregistret talar emot att vi skulle vara särskilt våldsamma eller kriminella. Att slagsmål alltid varit en del i vår kultur, samt att dricka alkohol är vedertaget men det har svensken alltid varit förtjust i och historiskt sätt har vi även haft detta till yrke och levnadssätt sedan vikingatid. Mest har nog raggaren slagits för att hävda revir men ska nog poängtera att ungdomar fulla med testosteron, alkohol och kvinnor alltid uppmuntrat till bråk.

www.youtube.com/watch?v=6qeBmM7_Za4

Kärleken till bilen, för att åka fort, fortare, fortast är inte heller något nytt fenomen utan människan har alltid tävlat i fart, från kurirer till fots, till häst och idag med IT är tanken snabbare än förnuftet.

1964 börjar Vi i Saltkråkan av Astrid Lindgren sändas. Ford lanserar sin Mustang och presenterar den i New York på Världsutställningen. Kung VI Adolf inviger Volvos nya fabrik i Torslanda på Hisingen, Göteborg. Det kommunala polisväsendet blir statligt och den första AB Bilprovningens första specialbyggda anläggning för kontrollbesiktning invigs. I Tumba, Stockholm invigs den första helautomatiska bensinpumpen i världen. Rolling Stones orsakar hysteri när de ger konsert i Kungliga tennishallen som är fullpackad.

Hötorgskraveller utbryter i Stockholm då Modsen, unga långhåriga ungdommar klädda i armejackor från USA, slår sönder fönster och slåss mot polisen. Mellanöl med en procen på 3,6 börjar säljas och speciellt ungdommar gör den till succé.

1966 i Harnäs utanför Gävle uppstår ett våldsamt raggarslagsmål och Raggare kastar sten på en polis som blir svårt skadad, tio polismän slåss för sina liv men tvingas fly. Essingeleden invigs. Chevrolet Camaro presenteras för marknaden. Julbocken i Gävle presenteras för första gången. Gångtrafikanter som går mot rött riskerar böter på 15 kronor efter beslut om skärpt och strängare trafikregler. Hårdrocken föds av bandet Cream som ger ut skivan Fresch Cream. Den onde, den gode och den fule med Clint Eastwood och regissör Sergio Leone har premiär. Per Oscarsson klär av sig i Hylands hörna och har sexualkunskap i kalsongerna, folkstorm utbryter.

 

1967 skulle svensken börja köra bil på höger sida, historiskt sätt är högertrafik gammal, arkeologer har hittat en väg som under romartiden ledde till ett stenbrott. Vägen hade djupare spår på ena sidan och de häst/ox / åsnedragna kärrorna borde ha varit tomma när de kom och då ilastade när de åkte kan man förmoda att de hade högerregel´n. Man tror också att det var bäst att kuskarna höll tyglarna med vänster hand så föraren kunde bestämma sig för att handhälsa/ vinka eller dra sitt svärd efter omständigheterna.

Sverige importerade sina bilar från Tyskland och Europa, ratten satt på vänster sida, men de tidiga bilarna hade ratten i mitten av förarsätet, fordonen var smala och liknade mycket en hästdragen droska, vägarna var smala och alla fordon anpassades efter vägarnas storlek. Så småningom ökades vägbredd och då också bilarnas storlek, ratten flyttades ut till sidan för att ge plats till en passagerare. Olika länder placerade ratten åt olika håll efter vad man la vikt om, att hålla ut från trottoarer, rännstenar, väggar och andra hinder.

I Europa enades man till slut att införa högertrafik i en långsam takt, i Sverige 1967 den 3 september och kan också tillföra att det fanns en kunglig förordning om att postvagnar skulle hålla till höger vid möte på väg, detta var 1700-tal.

1967 högertrafik ska genomföras på Kungsgatan Stockholm 05,50 på söndagsmorgonen blev det stopp att köra, på 10 minuter skulle trafikanterna ut och ta bort tejpen på lyktorna ( som var inställda på höger eller vänster, alltså asymetriska ) omställelsen fick hjälp av radion som synkade i tid och mer än 100 000 personer som likt gamla övergångsvakter hjälpte bilisterna till rätt sida. förberedelserna tog 4 år, 8000 poliser och värnpliktiga skötte landets omläggelse, 350 000 vägtrafikmärken anpassas och den första olyckan pga omläggelsen till högertrafik skedde i Borlänge samma eftermiddag, då en misstänkt rattfyllerist frontalkrockade med en annan bilist då han kör på fel sida, han skadades svårt.

Danspalatset Nalen i Stockholm, läggs ner och blir frikyrka, en epok sen tidigt 1900-tal går i graven. Elvis Presley och Priscilla Beaulieu gifter sig i Las Vegas. Kaknästornet invigs och är högst i Norden med sina 155 meter. Den nya generaldirektören för medicinalsyrelsen Bror Rexed, uppmanar hela personalen av 200 personer att säga DU och inte NI,  du och förnamn blir tilltal på hela verket. Första narkotikapolishunden är färdigutbildad.

1968 den 4e april mördas Martin Luther King i Memphis, Tennessee och Robert Kennedy mördas i Los Angeles den 6 juni. Johnny Cash spelar in albumet -At Folsom Prison i Folsom State Prison, Kalifornien,USA.

Stefan Jarl och Jan Lindqvists dokumentär- Dom kallar oss Mods har premiär. Martin Luther King skjuts ihjäl i Memphis. Sveriges regering beslutar att 110 km/tim ska vara högsta tillåtna hastighet på svenska motorvägar. Jimi Hendrix släpper sitt debutalbum- Electric Ladyland. Saab AB och Scania-Vabis går samman till Saab-Scania, den ditills största svenska industrifusionen. Bengt Wedholm öppnar sveriges första pizzeria på sin restaurang Östergök, Stockholm.

1969 görs den första bemannade landningen på månen av farkosten Apollo 11 och Neil Armstrong lämnar Eagle och har med sig en Hasselbladskamera för att dokumentera allt. Världens mest besökta festival Woodstock drar igång. Led Zeppelins släpper sitt debutalbum med samma namn. Volvokoncernen investerar sitt största investeringsprogram på 1,3 miljarder SEK som beräknar ge 9000 nya arbetstillfällen. Lågbudgetfilmen Easy Rider har premiär. Stockholms raggare levererar flera upplopp i staden. Tage Erlander avgår som statsminister och Olof Palme efterträder honom. Sverige får 2 tv-kanaler.

Osäkert årtal på detta klipp, sent 60-tal eller 70 och om nån VET får du gärna höra av dig.

I polisens metodhandbok - Social oro står det ...

I augusti 1965 på Hötorget i Stockholm inträffade de s.k. modskravallerna där hundratals modsungdomar under dagen samlats för att umgås. De flesta av ungdomarna kom från förorterna och uppfattades av polisen som störande av allmän ordning. Omfattande kravaller utbröt då ungdomarna vägrade flytta på sig varpå bränder anlades på gatan och skyltfönster krossades. I utredningen som genomfördes av Stockholms stad ansågs upploppet bero på en kombination av ungdomarnas rotlöshet, brist på uppfostran, trångboddhet och brist på sysselsättning. Det visade sig även att majoriteten av ungdomarna kom från sämre sociala förhållanden (Msb, 2011b).

Under 1960 och 1970-talen återkom rapporter om s.k. raggarbråk i medierna. Raggarna kallades för ”Bilburen ungdom” som genom sitt normlösa beteende bråkade och störde allmänheten. Raggarbråken fick ett slags kulmen i det omtalade bråket i Södertälje mellan raggare och invandrare 1977. Under 1980-talet förekom en annan typ av ungdomsbråk då förortsungdomar samlades i Kungsträdgården i centrala Stockholm för att slåss. Under den här perioden kom även en ny företeelse och ungdomsgrupp in i bilden – skinheads. Hos denna grupp finns en gråzon mellan vad som kan betraktas dels som en ungdomskultur med stark identitet och grad av politisk medvetenhet, dels aktivism inom högerextrema miljöer (Msb, 2011b).

1970-tal

Man förbjuder proffesionell boxning i Sverige, I en månad införeds elransonering i Sverige. Den 14-årige Ingemar Stenmark vinner i slalom vid juniorvärldsmästerskapen i Frankrike. Vi fick färg-tv i hela Sverige och Beatles splittras. Pehr G. Gyllenhammar utses till chef för Volvo efter sin svärfar Gunnar Engellau.

Den första Gärdesfesten på Ladugårdsgärde i Stockholm äger rum.På Gelleråsbanan i Karlskoga dödas 6 åskådare när 2 racebilar fastnar i varandra och far okontrollerat ut i publikhavet.

Vår tvåkammarriksdag blir en enkammarriksdag efter 104 år och i första valet förlorar SAP sin absoluta majoritet men behåller makten genom stöd från VPK. Janis Joplin & Jimi Hendrix dör.

   

Dessa klipp som följer är från Norrköping och i början av 70-talet

1971 Spridning av växtgifter i skog och mark förbjuds i Sverige. Ångervecka instiftas och Rolls Royce går i konkurs och brittiska staten tar över verksamheten. Jan Troells film -Utvandrarna har premiär Det första bildtelefonsamtalet över Atlanten via satellit ingår av den nordiska markstationen i Tanum i Bohuslän. Emil i Lönneberga har premiär. Jim Morrisson i The Doors och Louis Armstrong dör.

1972 Antalet sålda Volkswagenbubblor överstiger T-fordens antal, med 15 miljoner exemplar. I Stockholm deltar 10.000 människor i en miljomarsch för en bilfri innerstad. Regeringen utfärdar förbud mot tung trafik under midsommar och industri-semesterns början och slut. Abba släpper sin debutsingel -People Need Love.

SR äldsta radioprogram - Barnens brevlåda med Sven Jerring som sänts sedan radions start 1925 går för 1785e och sista gången. Volvo löper 33 % av det nederländska bilföretaget DAF. Sveriges äldsta bro invigs och 50 000 människor följer invigningen av den 6070 meter långa bron mellan Öland - Kalmarsund. En ny motorväg invigs mellan Märsta/ Arlanda - Uppsala öppnas för trafik.

1973 World Trade Center, New York,Usa invigs. Journalisten Gordon Liddy döms till 20 års fängelse för sin medverkan i inbrottet i Demokaternas partihögkvarter som kallas för Watergateaffären och Nixons försök att mörklägga den olagliga verksamheten ledde till stora undersökningar inom Usa´s maktkorridorer och den första president som har avgått från sin post. Sveriges riksdag instiftar en datalag som ska skydda medborgarnas intrigitet. Den gamle kungen dör och överlämnar till Carl XVI Gustav. Norrmalmstorgsdramat pågår i 5 dagar och ett helt nytt syndrom uppkallas efter huvudstaden och används än idag förr att förklara i Sverige och världen hur ett psykiskt fenomen uppstår mellan kidnappare och offer.

                                                                                                                                                 De skulle fly i Mustangen                                                                                                               

OPEC´s minskning i produktion och prishöjningen på olja får regeringen att lägga ett bensinransonering och andra energisparprograms förslag, OPEC fördubblar oljepriset vid årsskiftet, och i hela landet införs elransonering.Oljekrisen 1973 och den följande lågkonjunkturen präglade decenniet i hela världen. som ofta ses som en brytningstid mellan industri och tjänstesamhälle, Vänsterrörelsen var stark i många länder och en annan som växte sig stark var miljörörelsen. Perioden mellan 1965-1975 kallas ´"det röda årtiondet " och sammanfaller i sverige med miljonprogrammet och Kina kulturrevolutionen. Usa drar sig ur Vietnamkriget.

1974 Döms Jan Guilliou, Peter Batt och Håkan Isacson till 1 års fängelse vardera efter att de avslöjat IB-affären. Bensinransonering införs i 3 veckor. Elransoneringen upphör i februari och gatlampor kan lysa för fullt igen. Sveriges första Videograf invigs. Anders Michanek, Sverige blir världsmästare i Speedway på Ullevi. Energiprognosutredningen föreslår att den svenska kärnkraften måste byggas ut till minst 11 verk.

1975 Fn utser detta år till kvinnornas. Den nya svenska regeringsformen där kungen enbart är cermoniell och symbolisk träder i kraft. Kommuners rätt till självstyre och beskattning grundlagfäst. Regeringsformen omfattar de 13 kapitel med grundläggande bestämmelser om Sveriges statsskick. Här fastslås, att all offentlig makt utgår från folket, att folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och att alla människor är lika inför lagen och har lika rösträtt.

Vi inför en lag på att alla i bilens framsäte ska använda bältet under färd om de fyllt 15 år. OPEC höjer priset igen med 10 %.  Datorn Altair släpps och startar mikrodatorrevulotionen. Västtysklads ambassad i Stockholm sprängs i ett terrordåd av ockuperande terrorister ur den västtyska Bader-Mainhof ligan och 4 personer dödas. Tage Danielssons animerade kortfilm Karl-Bertils Jonssons julafton sänds för första gången. Iron Maiden bildas.

1976 Jordens befolkning når 4 miljarderstrecket. Tv-serien Raskens börjar sändas. Med sagan om häxan Pomeripossa i Monismanien som får en skatt på 102 % skatt angriper Astrid Lindgren det svenska skattesystemet och pomperipossaskatt blir ett begrepp, Gunnar Sträng lägger senare en propeosition som ska förhindra att småföretagare betalar över 100 % skatt. Apple Computer startas i Usa. I Sverige debuterar Ulf Lundell med boken - Jack. Riksdagen tar beslut att avskaffa mellanölet. Carl XVI Gustav gifter sig med Silvia Sommerlath. Vi går från pension vid 67 ner till 65 år. Volvo minskar sin produktion och det berör 15000 människor som friställs. Dragshowen After Dark har premiär på krogen Dambergs, stockholm.

1977 scine fiction filmen Stjärnornas krig har premiär och är en av de populäraste filmerna i filmhistoren. Elvis Presley dör.Prinsessan Viktoria föds.

På senare delen av 70-talet sjöng raggarnas egen kultfigur Eddie Meduza om Punkdjävlar (1978) och han fångade upp den våldsamma situationen som var då, raggare jagade punkare och fullt krig uppstod mellan de 2 subkulturerna.

Idag är den låten kultförklarad och de flesta band som gör Covers idag har med just den låten. Punkband som var ute på turné, både svenska och utländska blev attackerade av raggargäng, punkbanden skrev låtar mot raggarkulturen, bland annat The Rude Kids, på en singel av Raggare is a bunch of motherfuckers.

När Magnus Uggla gjorde folkparksturné 1979 blev raggarna rasande och kastade stenar och ägg efter honom efter att Expressen berättat om Ugglas nya singel, Centrumhets, som handlade om raggarna i Nässjö.

När Sex Pistols spelade i Sverige 1977 stod raggarna utanför och väntade och erövrade flickorna som väntat på Punkbandet, Sid Vicius ville gå ut och slåss med raggarna när han fick höra att raggarna slitit av flickorna säkerhetsnålarna de satt i sina ansikten som hyllning till punken.

När raggarna barkaderade folkparker och andra tillställningar hade inte samhället resurser att stoppa oss. Polisen kunde inte stoppa raggarna eller erbjuda skydd till musiker som vi inte ville skulle spela. När Rude Kids spelade i Stockholm hade polisen 7 bilar för att stoppa raggarna och bandets supporters blandade molotovcocktails för att stoppa raggarna.

I Södertälje drabbades Syrier och raggare samman den 19 juni 1977. Slagsmålet utkämpades i Södertälje folkpark, vapen såsom kättingar, kedjor och domkrafter användes av de ca 200 personerna som var inblandade. Pressen kallade det ett "rasbråk" men raggarna nekade till detta, anpassningsproblem lyftes fram bland assyrierna. 1966 hade 6000 assyrier kommit till sverige och de flesta från turkiet och cirka hälften av dom placerades i södertälje. 14 personer fick söka läkarvård för sina skador. Lokala raggargäng backades upp av raggarna från stockholm. Södertäljepolisen hade inte resurser att skilja slagskämparna åt och båda sider beskyllde varanadra för att ha trappat upp våldet. Den 12 maj 1978 meddelade Södertälje sina domar, en 28-årig raggarledare dömdes till det strängaste straffet, åtta års fängelse för våldsamt upplopp, uppvigling, misshandel, skadegörelse och våld mot tjänsteman. Hans 19-åriga flickvän dömdes till 2 månader fängelse för våldsamt upplopp, 2 andra raggare dömdes till dagsböter. En av assyrierna fick en månads fängelse, medan en annan fick 50 dagsböter. Domaren gick helt på åklagarens linje, då åklagaren yrkat på lindriga straff, då åtalen markant blivit försvagade medan huvudförhandlingarna pågick. Många av polisutredningarnas vittnesmål höll inte i domstolen.

sverigesradio.se/sida/avsnitt/288635?programid=909

1978 Dör Keith Moon, trummis i The Who och det ordnades en bilträff i Anderstorp med 80 bilar och ca 400 besökare. Det absolut första Power som då hette "Power Street and Swap Meet".

Världens första provrörsbarn föds i London, Svea hovrätt skärper straffen för de som planerade att kidnappa Anna-Greta Lejon, Norbert Kröcher och de 2 kvinnliga terroristerna fick sina straff förlängda. HBT-rörelsens symbol, regnbågsflaggan visas offentligt för första gången under San Francisco Pride. Ronnie Pettersson dör bara 34 år gammal under ett race då han kraschar vid starten i Italiens Grand Prix på Monzabanan.

Jim Jones anhängare, 900 stycken människor begår kollektivt självmord med hjälp av förgiftad saft i Jonestown i Guyanas djungel.

www.youtube.com/watch?v=AXSNGS7p2BQ

1979 ordnades ett Power i Skövde. På grund av rötterna från landsbygden, retro-estestik och sin låga tröskel för sexuell frihet har raggarna fått stämpel som lågutbildade med lite pengar.Sid Vicious i Sex Pistols, och John Wayne dör.

Halvljus på bilar blir obligatoriskt. Riksdagen förbjuder enarmade banditer. Förbud mot aga och annan kränkande behandling instiftas i föräldrabalken. Den första gruppen med båtflyktingar från Sydvietnam anländer till Sverige och får sitt namn efter de skrangliga båter de flytt i. Regeringen beslutar att utvidga Sveriges territorialhav från 4 till 12 nautiska mil. Förbud mot reklam för vin, sprit och starköl. Stockholm maraton arrangeras för första gången.Och Svenska Socialstyrelsen stryker homosexualitet som psykisk sjukdom. Renoult blir delägare i Volvo och tågluffande bli populärt i Sverige.

RAGGARMORDET

23 november utbröt en brand på Road Runners nya raggargård, Granbacken i utkanten av Malmö. Dagen innan hade Bo Göransson 19 år blivit anmäld saknad hos polisen och 2 månader efter detta hittades hans döda kropp i hamnen i Helsingborg. Polisen utredde och kom fram till att Keith Cederholm en känd småkriminell kille som åkte raggarbil och var "gängledare" för raggarna i Helsingborg. Cay Callin, åklagaren hade en teori att branden anlagts som hämnd av raggarna i Helsingborg efter bråk med raggarna i Malmö kvällen innan. Det påstås att Helsingborgsraggarna körde sin Plymoth Fury fullastad med bensindunkar, som de kånkade över en åker och tände på. Göransson skulle då ha bevitnat mordbranden och blivit röjd ur vägen och transporerad i bagageluckan ner till hamnen där han blivit ikastad livlös.

Han dömdes, samt en till person 1981 i tingsrätten för grov mordbrand, ytterligare 5 personer dömdes för mordbrand.

Efter rättegången trädde en 17 årig flicka fram och vittnade om Cederholms skuld, och Cederholm åtalades för mord på Göransson. Han åtalades och i Hovrätten dömdes han 1982 för människorov och medhjälp till grov misshandel. 17-åringen berättade att morgonen efter branden kom raggargänget hem till henne med en livlös person och att hon följt med i den raggarbil som körde kroppen till Helsingborgs hamn. de 5 redan dömda i mordbranden samt två raggare från Göteborg dömdes för inblandning i bortförandet och misshandel av Göransson.

Jan Guillou granskade polisens utredning i Tv-programmet Rekord-Magazinet och bland de vittnesmål som fanns var en familjemiddag i Klippan samma kväll branden var. Polisen påstod att han lämnat middagen och kört till raggargården. Guillou provkörde sträckan mellan Klippan och raggargården i en Plymoth Fury, den bil som Cederholm skulle ha kört, upprepade gånger och kom fram till att det var omöjligt för Cederholm kunnat befinna sig på platsen då branden brutit ut. Cederholm begärde och fick resning i Högsta Domstolen i nov 83. I rättegången biträddes han av Henning Sjöström och i Juli 1984 friades Cederholm men inte de övriga i målet.

Jan Guillou belönades med Stora journalistpriset 1984 för sitt engagemang i fallet.

1980-tal

John Lennon skjuts till döds i New York.

Power ordnas i Jönköping . Volvo och Saab samt andra bilimportatörer protesterar mot de förslagna miljökrav på bilar från 1980 som gäller te.x blyfri bensin och minskad bränsleförbrukning.

 

tidningenland.se/tjornkatastrofen-i-januari-1980-hjalp-bron-ar-borta-stoppa-trafiken/

 

Svenska transportarbetareförbundets ordförande Hans Ericson avskedas efter en rad uppseendeväckande affärer. Den Svenska rockgruppen Noice får sitt genombrott i tv-programmet Måndagsbörsen med låten- En kväll i tunnelbanan.

Man instiftar på nytt sommartid i Sverige för första gången sedan 1916. 750 000 Lo-medlemmar lockoutas av arbetsgivarna och totalt berörs över 900 000 personer då Sveriges största arbetsmarknadskonflikt utbryter. Storkonflikten avbryts efter vädjan från regeringen. Hamnarbetare inleder strejk på 1 månad. Pac-Man debuterar i spelhallarna.

Och Sverige fick sina första kvinnliga värnpliktiga (frivilliga). Lasse Åbergs film sällskapsresan har svensk premiär.Och vi fick en stor debatt då ett avsnitt från filmen motorsågsmassakern visades och videovåldet diskuterades hett i media.

1981 Den Sovjetiska ubåten U 137 går på grund utanför Karlskrona och heta diskutioner och debatter uppstår. Power åter i Jönköping i Jönköping. Ronald Reagan blir president i USA.Skattefjällsmålet avkunnas dom att staten äger fjällen men att Samerna har nyttjanderätt enligt rennäringslagen. Dallas blir en plåga i svensk tv. Gyllene tider spelar i Kristianopel och 3 ungdomar trampas ihjäl då folkmassan på 5000 människor trängs för att ta sig in på festplatsen.

Systemet inför lördagsstängt på prov. Prins Charles gifter sig med Diana. MTW börjar sända över via kabelnät i USA och spelar musikvideos 24 timmar/ dygn och först ut var The Buggles låt Video Killed the Radio Star. IBM släpper sin omtalade pc och namnger den IBM-5150. Galenskaparna har sin premiär i sommar i Stenugnsund. Astrid Lindgren ger ut boken Ronja Rövardotter.

1982 Ordnades bilträffen Power Big Meet i Jönköping, Volvos koncernchef Pehr G. Gyllenhammar nomineras till Folkpartiets styrelse.Investmentbolaget kuben som kontrolleras av ABBA och Stickan Andersson köper Monark och Stiga. Världens mest sålda musikalbum genom tiderna börjar sin försäljning. Mikael Jacksons - Thriller.

1983 ordnades Power Big meet i Norrköping och Sverige får sitt första dödsoffer för sjukdomen AIDS, som man tror bara drabbar homosexuella män och sprutnarkomaner.

1984 ordnades Power Big Meet i Västerås

1985 Gorbatjov väljs till ordförande för det Sovjetiska kommunistpartiet och det kalla kriget börjar sitt slut under den reformvänliga ryssen styre.

1986 Olof Palme skjuts ner på öppen gata i Stockholm, en olycka i ett kärnkraftverk i Ryssland och nederbörden hamnar mycket i Sverige och vi fick lära oss namnet på orten som Tjernobyl.  och en jakt efter mördaren uppstår som än idag ser ut som en parodi på svenskt polisiärt arbete. Ordnades träffen Power Big Meet i Kinnekulle

1987  GuN´Roses släpper sitt debutalbum- Appetite for Distruction. Var Power Big Meet tillbaka i Västerås. Träffen är alltid första helgen i Juli och arrangeras av American Car Club Sweden (ACCS) och företaget Power Meet AB. Varje år deltar ca 20 000 fordon i träffen.

1989 Massakern på Himmelska fridens torg skedde och Berlinmuren öppnades

Under 80-talet började den typiskt manliga kulturen förändras, i jämnlikhetens namn tog tjejerna steget in på att nytt sätt. Killarna meckade fortfarande bilar på fritiden men att få tjejer att åka med krävdes oftast lite mer finess. Tjejerna åkte inte med för att ha oralsex i baksätet, de blev inte heller avställda efter vägkanten. Hård sminkning har alltid gillats av tjejerna och nu inspirerade av 80-talet var det ibland ganska spejsat när discobrudarna hoppade in för lite raggarhäng efter att discoteken stängde. Alla rökte, alla drack och väldigt få slogs som förr. Raggarna träffades fortfarande på stan, åkte sin runda och pratade strunt med vännerna. Klubbar startas och ombildas och många vill ha lokaler där det går att mecka tillsammans, de flesta meckar ihop och klubbarna stärker upp kamratskapet att få vara någonstans där de inte är i vägen för samhället.

1990-tal

1990 Damp fick ett ansikte i John McEnroe USA som diskades från Australienska öppna i tennes på grund av odisiplinerat uppträdande. En Amerikan David J Herman utses som VD för Saabs personbilsdivition som GM precis köpt.

På bilden nedan finns huvudpersonerna för Saabs ledning, bilen som skymtar är en Saab Sport 1965. Svante Holm, Tryggve Holm, Gunnar Ljungström, Sixten Sason och Rolf Mellde.

En månadslång konflikt i de svenska bankerna stänger alla bankkontor. Den första hjärt och lung-transplantationen genomförs. Nelson Mandela släpps från sitt fängelse efter 27 år.Berlinmuren rivs ner sakta men säkert. Christer Pettersson blir 300 000 :- rikare efter att ha suttit häktad oskyldigt i 10 månader och en karusell fortsätter att dribbla runt och sänker förtroendet för hela rättväsendet. Världshälsoorganisationen (WHO) tar bort homosexualitet från sin lista över sjukdomar. Första hiphop-albumet på svenska släpps med Just D. Den Svenska gränsen för rattonykterhet sänks till 0,2 promille. X-2000 tåg kommer i trafik. Tv 4 startar sina reklamfilmsfinansierade sändningar som andra reklambkanal i Sverige.Ian Wachtmeister och Bert Karlsson bildar ett nytt parti (Ny demokrati) och finansmannen och nöjesparks-och grammofondirektören orsakar många debatter då de planerar att vara med i riksdagsvalet 1991. Sveriges riksdag röstar för att Sverige ska ansöka om medlemskap i EG.

Under början av 90-talet gjordes det mest parodi på raggarna och Ronny & Ragge ( Peter Settman & Fredde Granberg) har varit mest uppskattat av raggana själva, även om karaktärerna inte har så mycket med raggare att göra.

Media har släppt raggarna som busar och kriminella, de fokuserar mer på sin facination över att det fortfarande finns raggare.

Nu uppstår många av de klubbar som finns idag, eller omstartas där man tar gamla klubbar och bygger upp dom igen. De flesta klubbar åker unisont till varandra för olika sammankonster, även om de stora eventen som Power och Rättvik drar ihop oss till det som ska bli raggarnas största events i Sverige.

1991 Saab Automobile AB som har  haft 4,6 miljader i förlust lägger ner sin fabrik i Malmö och 600 personer mister jobbet. Bert Karlsson hoppar av som partiordförande efter hot och maffiametoder mot honom och Skara sommarland. Lars Eckerdal blir biskop när regeringen utser honom till det efter att han är den enda av kandidaterna som är villig att prästviga kvinnliga sökanden. Organisationen Nej till EU bildas. Volvo & Mitsubishi beslutar att starta sammarbete och utveckla en ny modell ihop. Carola Häggkvist låt Fångad av en stormvind vinner Eurovision song Contest i Rom Volvo presenterar Volvo 850 GLT som är det största Svenska industriprojekt någonsin.

Vi ska bygga ny bro för bil och järnväg mellan Sverige-Danmark över Öresund.Regeringen godkänner ansökan till EU. I Jugoslavien utbryter inbördeskrig. Regeringen beslutar att bygga en järnvägstunnel genom Hallandsåsen. EG-parlamentet förbjuder fuktigt Svenskt snus. I Stockholm skottskadas en student vid Gärdets tunnelbanestation och senare skulle John Ausonius (Lasermannen) dömas för dessa brott. Världens första webbplats skapas på internet. Nirvana slår igenom med albumet Nevermind och låten "Smells like teen spirit" blir symbol för generation X och rockstilen Grunge blir stor. Bingolotto började sändas. Flygplanet "Dana Viking " kraschar på en åker i Gottröra och samtliga ombord överlever.

1992 Världens första fittstim uppstår då Margaretha Winberg anklagar LO-basen Stig Malm för ha uttryckt detta om sossekvinnor och debatter uppstår. Svenska bilister köar vid bensinstationerna på nyårsafton inför prishöjningen som gör att Sverige får Europas dyraste bensin.

1993 Svenska televerkets 100-åriga monopol upphör och Tele 2 erbjuder kunder att ringa utomlands med beställningsnummer 007. Val till samernas egna parlament, Sametinget äger rum för första gången. Saab Automobile AB presenterar en ny generation Saab 900 som ska rädda företaget från nedläggning. Volvo & Renault meddelar att de ska gå samman i ett nytt projekt vid namn Renault Volvo RVA som volvo får 35 % i men efter att flera viktiga aktieägare i Volvo sagt nej till samgåendet med Renault avgår Pehr G.Gyllenhammar efter 22 år inom koncernen. EU meddelar att Sverige få behålla sitt Snus och systembolag.

1994 Sverige instiftar pappamånad och riksdagen godkänner registrerat partnerskap för homosexuella par som gör de har samma rättigheter om att bodelning och arvsrätt gäller alla. Kalle Anka fyller 60 år. Estlines passargerarfärja M/S Estonia förliser på Östersjön varvid 852 människor avlider. Vi röstas in i EU där det uppmärksammas att ja-sidan fått mer resurser än nej-sidan till argumentationer trots detta orättvisa vinner ja-sidan bara med 52,3 % mot nejsidans 46,8 %.

1995 Volvo beslutar att inleda en satsning på nära 5 miljader kronor i fabriker och bilmodeller och bland annat ska fabriken i Uddevalla startas upp igen. Vi fick stopp för blyhaltig bensinförsäljning. Volvo redovisar den största vinsten någonsin för ett Svenskt börsbolag, 16,4 miljarder SEK men koncernchefen Sören Gyll anser dock att vinsten är för liten. Volvo säljer livsmedelsföretaget i Procordia och 45 % av bryggerijätten Pripps till norska Orlakoncernen för 8,8 miljareder SEK och välkända Svenska varumärken som Abbas, Ekströms, Kalles kaviar och Ramlösa hamnar i Norsk ägo. Windows 95 lanceras av Microsoft. Svenska staten och Svenska Kyrkan beslutar att separera. Mona Sahlin ertappas med att handla privata saker som Tobleronechoklad på sitt kontokort som tjänstebruk och tvingas till "time out".

                   

1996 Sensation blev när Eva Dahlgren och Efva Attling ingår registrerat partnerskap. Vid ett tillslag på ett Raveparty grips 28 ungdomar för droginnehav på Finnboda varvsområde i Stockholm. Och i England nödslaktar man 4 miljoner kor efter upptäckten av Galna ko-sjukan och i Umeå misstänks militanta veganer ha kastat in en brandbomb med ett meddelande "Glad påsk era djävla mördare" på Västerbottens äggcentral. I Skåne trappas mc-krig upp när Hells Angels gård i Hasslarp beskjuts.

Internet slår igenom stort då posten lanserar sin portal Torget och för första gången används mediet CD-rom när den svenska statsbudgetten presenteras.Världens mest kända frimärke, det svenska gula, tre skilling banco säljs i Zürich för 15 miljoner SEK. Elever som är födda 1982 avslutar den svenska grundskolan och får sina första betyg och de första som får målriktade betyg. Riksdagen beslutar att lägga ner 10 försvarsenheter före 1999. Sveriges längsta motorväg mellan Malmö och Uddevalla invigs av Kung Carl XVI Gustav.

1997 I Sälen har drygt 70 personer fått sina handleder gipsade efter att ha åkt (försökt) det sprojlans nya sporten Snowboard. Sveriges finansminister Erik Åsbrink oroar sig för att datakaos ska utbryta år 2000 och kräver en gemensam handlingsplan för den offentliga sektorn och näringsliv ska upprättas. Volvo säljer sina 55 % i Pripps som då blir helt Norskt. Sparbanken och Föreningsbanken slås ihop. Världens första klonade får Dolly visas upp av skotska forskare. och i USA biter Mike Tyson av örat på Evander Holyfield och blir diskad. Prinsessan Diana dör i en bilkrasch med sin pojkvän då de blir jagade av paparatzi. Estoniamonumentet invigs på Djurgården i Stockholm. Filmen Titanic har premiär och säljer för 2 miljarder kronor samt får 11 oscars. Bodens fästning avfyrar sitt sista skott och är sedan nedlagd som försvarsverk och blir en turistattraktion.

1998 Ett gangsterkrig i restaurangbranchen bryter ut i Stockholm när Dragan Joksvi'c skjuts till döds på Solvalla. Vi ansluter oss till Schengenavtalet och att vi ska ha öppna gränser i Europa. Bensinbolagen OK och Q8 går ihop.

  

Smuggling av cigaretter gör att staten sänker skatten på tobak med 10 kronor paketet. Marabou slutar tillverka tuggummit Toy. Bensinbolagen Shell och Texaco slås ihop. Folkpartiet Liberalerna upptäcker att medlemmar i Hells Angels Malmö är medlemmar, utesluts dessa. Filmen Fucking Åmål hade premiär.

1999 Vi får Euro som gemensam valuta inom EU. Amerikanska biljätten Ford köper upp Volvo personvagnar AB för 50 miljarder SEK. Sveriges television börjar sända digitalt. Greta Garbo gravsätts på Skogskyrkogården.Vi får en lag om vinterdäck mellan 1 dec-31 mars, om vinterföre råder. För första gången i Sverige arrangeras Pride-festivalen i Stockholm.

Under 90-talet ökar tv-serier och äventyrsresor till exotiska resmål. Från att Berlinmurens rivs och kalla kriget tog slut och slutade med terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001. Den digitala revolutionen och levnadstandarden ökade, märken och företag som Mc Donalds, Nike, Microsoft och Disney samt stora multinationella företag som stod för hälften av all världens handel på 1990-talet ledde till högkonjuktur i slutet på årtionden.I Jugoslavien blev massmord och koncentrationsläger resultat av etnisk nationalism och det var inte det enda landet utan längre bort som Rwanda skedde folkmord. Skjutningar på skolor ökade. Videobandspelaren ersattes av DVD´n och internet slog igenom kraftigt.

2000-2010


2000 skiljs Stat och kyrka åt. Ca 40 förband och regementen samt 20 staber inom svenska försvarsmakten avvecklas och regeringens beslut om att gå från invasions till insatsförsvar.

2001 Wikopedia lanseras öppet. Nobelpriset firar 100 år. Programmet Idol lanseras i England. En värld i chock när World Trade Center i New York attackeras av terrorister som kapat flygplan och kraschar dom in i skyskraporna, senare attackerades Washington och Pentagon och världen blir sig aldrig mer likt då västvärlden jagar terrorister från Usama Bin Laden till dagens Al Quaida.

2002 Posten ombildas till Svensk kassaservice och service får vi på svenska affärer som Coop och Ica. Eurosedlar och mynt introduceras i de flesta EU-länder. Hedersmord diskuteras livligt efter den kurdiska kvinnan Fadime Sahindal mördas av sin far. Astrid Lindgren avlider. Ferrari Enzo ett monster med 660 hästkrafter 0-100 på 3,27 sek och toppar 355km/tim... dregel...

2003 Den Svenska adelns privilegier upphör helt. En rapport från vägverket visar att 234 personer har omkommit i trafiken under de senaste 12 månaderna vilket är den lägsta siffran sedan 1950. Vi fick en Svensk lag om elektronisk komminikation.Och Tullen beslagtar 700 000 ampuller och tabletter med anabola steroider. Och ett kondis i skånska Sjöbo anmäls till DO efter att ha namngett ett bakverk för negerboll. IP-telefon-företaget Skype grundas. Preem köper Norsk Hydros 25 % andel i Preemraff Lysekil och blir då ensam ägare till hela raffinaderiet.

2004 Resande-ransonen försvinner och inom EU får man nu föra in hur mycket vin och sprit man vill över gränserna. Svensk lag på att alla bussar, utom de för tätortstrafik, ska ha säkerhetsbälte på alla platser samt att de ska användas där de finns. Facebook startar. Riksdagen beslutar med 245 röster mot 45 om rökförbud på restauranger, pubar och kaféer från 2005. Kalle Anka fyller 70 år. Radiostationen i Grimeton utanför Varberg i Halland blir världsarv. En ny motorväg mellan Örkelljunga och Skånes Fagerhult öppnas för trafik. Södra länken mellan Nacka och Stockholm invigs.

2005 Youtube lanseras och första videon heter Me at the zoo.

www.youtube.com/watch?v=OaGwyCSw0bo

Tågtrafiken mellan Oslo och Stockholm läggs ner efter 133 år. Utlänningsnämnden läggs ner och ersätts av länsrätten och kammarrätten. Orkanen Gudrun drabbar norra Europa och södra Sverige, minst 18 personer dödas, 300 hushåll och 75 000 miljoner kubikmeter skog fälls. Sveriges nationaldag blir helgdag. Amerikanska Ebay köper upp Skype för minst 19 miljarder kronor och gör Svensken och en av grundarna Niklas Zennström till en av Sveriges rikaste män. Kranbåten Lodbrok krockar med Essingebron på Essingeleden i Stockholm.Riksväg 45 ska uppgraderas till E45 beslutar UNECE. Och Justitieombudsmannen hade nog ett svårt beslut när han upphävde fridlysningen av storsjöodjuret i Jämtland. WoW släpps (World of Warcraft), och blir världens mest spelade spel. Stormarna avlöste varandra, först Gudrun sedan avlöste de varandra.

2006 Trängselskatt i Stockholm på försök. Det första serietillverkade exemplaret av Cadillac BLS lämnar Saab´s monteringsfabrik i Trollhättan.

Stockholms bilsalong arrangeras på Stockholmsmässan. (Älvsjö) Michael Schumacher slutar med Formel 1.

2007 2 stora olyckor med studentfirande gymnasieelever inträffar och diskussioner om säkerhet att färdas stående på flak uppstår då ca totalt 15 elever skadades. En ny motorväg mellan Björklinge och Mehedeby invigs och därmed finns det motorväg hela vägen mellan Stockholm-Gävle. Alla tvsändningar blir digitaliserade.

2008 Den franska spritjätten Pernod Ricard köper svenska Vin & Sprit för 55 miljarder SEK. För första gången på 9 år framför gruppen KISS en konsert, detta i Stockholm.

En jättemetoerit upptäcks i Sverige på 1,2 ton, en Muonionalusta, en av få i Sverige.

2009 General Motors Corporation beslutar att lägga ner den svenska biltillverkaren Saab. Den mest inkomstbringande filmen Avatar har premiär. Michael Jackson avled.

2010-2017

Idag har vi flera olika subkulturer inom raggarlivet.

Rockabillykulturen som flirtar med mitten av 40-50-talet, där idealet går tillbaka lite i klädsel och de olika rollerna mellan könen. Där både män och kvinnor är mer jämnlika i könsrollerna som också skiljs åt genom att bejaka det typiskt steriotypiska kvinnliga och manliga. Lite äventyrligt och lite farligt.

Rockabillyn är starkt förknippad med musik, kläder, accessoarer och det materiella. Här är det den amerikanska old schoolmotorkultur som känneteckans av hot rods och bobbers.  Här är det även bara vissa typer av fordon som är "inne" och de som förädlar, bygger om och ofta tar sig tillbaka till det stora bilarnas era, men med det minimalistiska i komfort, och jag fullkomligt älskar att kolla på dessa fordon som jag ofta delar på min FB-sida... men också de som har den amerikanska drömmen-epitet med stora kjolar, smink och frisyrer, en picknickkorg och en filt i gröngräset och familjen och de närmaste vännerna som samlas i en vacker klunga på bilträffarna. En rockabilly går klädd i 1950-talsfrisyr, uppvikta jeans, rutig skjorta eller t.thirt. Musiken är viktig, på 50-talet var Creepers populära, nu är det rockabilly, swing, rythm and blues och rock´n roll. Tatueringar ska vara av old school gärna med sjömansmotiv.

Psykabillyn finns där i bakgrunden, snabbare och tuffare än rockabillyn med rötterna i punken, vilket man ser i deras kläder och hårda rytmer. Jag tror att det kommer att vara ett trevligt inslag på klubbarna men psykabillyn kommer nog inte ta större plats än vad de gör idag.

Nu på senare år har en flirt uppkommit med mer countryinspirerade stilar, både i kläder och musik. Jag har svårt att tro att en raggare någonsin kommer att sätta på sig den nutida jeansoverallen, arbetsbyxan och halmhattarna och lyssna på Hillybillyn i nån större utsträckning, även om det också är ett trevligt inslag. Däremot så ser jag att mest gamla raggarbrudar sätter på sig jättefina klänningar sen drar de på sig sin skinnväst över och det önskar jag att de kunde sluta med men det kanske ska vara så...ett annat kompliment till de fina klänningarna är underkjolarna annars är det 50-tal som inspirerar.

Idag väljer de yngre att inte gå med i någon klubb, de startar en egen utan lokal och kanske känner de samma utanförskap som vi gjorde, att man inte riktigt passade in så när man hittade gemenskapen hos raggarna blev man liksom det själv. Det kanske är vi äldre som gärna vill ha in dom yngre som ska anpassa oss efter dom, det kanske är dom som ska fostras in i vårt liv som vi lever mycket efter tradition.

Att de fina karavanerna vi samlades i, där stad efter stad slöt upp till de olika samlingpunkterna. (utan mobiltelefoner).

Att man stannade allesammans om någon hade bilproblem, eller andra problem eller bara pisspaus. ( Att vi kallades vägarnas riddare beror på att de meckarintresserade ungdommarna faktiskt stannade och hjälpte ALLA som behövde hjälp).

De som söker sig till kulturen, utan att att intresse för bilar, musiken och vägarnas tjusning utan hänger på sig en väst med allehanda moderna påfund och då kanske speciellt broderade märken som skriver alla på näsan vad man tror att man är...tex...

Att man åkte i en raggarbil på 80-talet gör en inte till motorburen ungdom... att starta en egen klubb med märken och attityd i en hopkok från bikers 1% märken och skinnskallarnas bomberjacka gör dig inte heller till raggare, har man inte egen bil eller att gänget tillsammans äger en bil att hänga i så blir det iaf i mina ögon ett lite roande inslag.

Bäst att jag skriver lite om kvinnliga klubbar också... Raggare är en manlig företeelse, kvinnor har tagit sin egen plats i miljön, antingen som kuttersmycke, en vacker kvinna som oftast är flickvän till ägaren eller syster. En kvinna som varit sin egen i den här manliga miljön bör vara rätt framåt för att få respekt, att gå sängvägen är helt okey då moraliska principer i könsumgänge aldrig stoppat oss från bra förhållanden men att stå på egna ben och äga egen bil och åka runt i gör att det är skillnad. Att kvinnor nu under 2010-2017 startat raggarklubb är också ett roligt inslag, de tjejer som får min respekt är dom som kör sitt eget race, de som tar stilarna, musiken men framförallt...kör sina bilar och deltar på sina egna villkor.

O..NEJ även om det är helt okey att åka runt i en Van så är det inte en raggarbil utan en partyvagn.

Konstigt nog när vi samlas och pratar lite skit med varandra så söker sig alltid raggare till raggare, de utan genuint intresse för att leva livstilen försvinner ganska snabbt och kvar finns en rest av gamla raggare som är förebilder, som gått före och upplevt en värld som inte kommer tillbaka, en del har levt hårt och med trasiga och gamla kroppar, så har de ett ungt sinne och gamla värderingar som lojalitet, ärlighet och en manligt kärv gentlemanna-attityd.

Mellanskicktet där jag själv befinner mig, där rebellen, uppstickarna som ville förändra världen, könsrollerna och gärna slogs på barrikaderna och frihetsmentaliteten, där vi står med ena foten i det gamla och nyfiket försöker hålla oss ajour med alla ny elektronik som mobiltelefoner osv. Vi som gärna utmanar och chockerar det gamla med en ömsint respekt för de är representanter för vår historia.

Det nya som levs idag är en salig blandning av gammalt och nytt, där rock´n roll trängs med rockabilly och där ingen vet vad det ska bli av oss, men vi som träffas på gårdarna och dansar ihop i olika kläder, stilar och blandningen passar perfekt i en mix av gammalt och nytt, och på vägarna tas de gamla Saabarna och Amazonerna lika mycket intresse som en Cheva Bel Air eller en Lincoln Contental. Vi passar in allihop i en subkultur där alla är välkomna oavsett när, var och hur man tar sin plats och där ens betydelse blir vad man gör den till.

Ett nytt sätt att ragga på är utomlandsresorna till Spanien, England och inte minst Viva Las Vegas men vi crusar med Svenska fartyg där Wheels och Rock at Sea dominerar för att samla oss runt musik och hålligång, lite nya aktörer som Crazy rockabilly cruise men i andra sammanhang gör vi inga stora rubriker längre då vi är etablerade och accepterade som raggare.

MIN rädsla är att RAGGARNA blir utdöende subkultur, där få av de som är på raggen är raggare, vi är idag en mix av det gamla, det nya och andra subkulturer som tar plats och ger intryck som kommer att förändra oss inför framtiden.

2016 hade vi ett rån på Power Big Meet då grundaren Kjell Gustavsson, blev av med över 1 miljon kronor av tre okända gärningsmän. Lika många raggare i Sverige och lika många teorier om vad som egentligen skett under detta rån. Kjelle har sagt att det inte blir något mer Power och diskutionerna har varit skyhöga inom raggarkretsarna om det blir 40-års jubileum eller inte, om det ska ligga i Västerås eller Linköping eller någon annanstans.

Man ska komma ihåg att det är inte träffarna som är kulturen, det är inte MÅLET som är grejen utan RESAN dit som är det viktiga. Kommer man inte fram så gör det inget. Många var resorna förr som slutade med 5 mil utanför stan och att det tog en helg att mecka igång bilen så man tog sig hem igen.

Friåkarna, raggarna, vi som älskar våra fordon, den fria livstilen där vi inte ber om lov att sticka ut ur mängden, vi som älskar vägarna och vagabonder i själ i hjärta, som accepterar andra som oss själva, väl mött oavsett vilket gathörn, dansgolv, grusplan men allra helst bakom ratten på den egna bilen.

Har du ännu inte förstått vad en raggare är så kommer du aldrig göra det heller...Tack att du läst mitt försök att skildra lite av dåtid till nutid.

//Puts & Krom

Ja...vad är nu en raggare då ?

Att vår kultur beskrivs mest av dom som inte lever i den är förvånande, när man söker fakta är det trassligt att bena ut vad som är sanning och rena spekulationer.

Att vi finns är inte så förvånande egentligen och att flirten mellan könen är något som ligger i generna hos oss alla, även om en del inte alltid är hetro så passar alla in i sin huvudroll.

Män har förmodligen alltid tävlat i styrka och snabbhet och att de fått huvudrollen i den typiskt manliga rollen som raggare, passar de med mycket testostoron, breda muskler och ett ihärdigt meckande och motorintresse, om han också får köra ett och annat race och finna sig en kvinna ibland har det inte stört ett dugg.

Kvinnor har alltid attraherats av män som är typiska ledare, ibland muskulärt men även som familjeförsörjare och som raggarbrud har de behövt skinn på näsan för att passa in i den manliga miljön, ingen kan som en raggarbrud, framhäva sina kvinnliga företrädanden i sin kropp, sitt ansikte och intelligens ofta med snärtiga kommentarer och kunna ta för sig av en kaxig attityd, att de ofta dessutom kör bättre än män... är och kommer alltid vara en tvistefråga för motorintresserade.

Alltså män och kvinnor söker och har alltid gjort, det motsatta könet och båda försöker attrahera det motsatta, ungdomar söker sig till varandra och det som kan kallas lim är gemenskapen, glädjen och friheten som bilen genererar för oss alla som valt att leva med den här livstilen.

Ålder hos oss är egal såsom politiska åsikter och sexuella preferenser, ska vår kultur finnas i framtiden och inte slukas upp i andra subkulturer, bör vi förvalta oss in i framtiden.

Att vara raggare är en helt manlig subkultur, den är uppbyggd av män, levs av män och intresserna är styrd av typiskt manliga intressen och attribut sedan begynnelsen av den här subkulturen. Männen var först med att anamma bilen. motorer och ny teknologi och långt innan dess har de haft jakten som intresse, jakt efter kött, snabbhet, vighet och styrka som på 50-talet fick vår kultur att starta upp med tekniken runt motorerna och förståelsen inför den. Det krävs bara 2 män och lite öl, så nog 17 kan de sitta i timmar och prata om en viss motor, bilmodell eller styrkan på en muskelbil och trivas utmärkt med det. Alla får plats i den här kulturen som genererar en form av kamratuppfostran, man får bli full och man får beté sig lite dåligt ibland, man får vara den man är och oavsett vartifrån man kommer så blir man upptagen för den man är och visar sig vara. De som är ärliga som personer, och i affärer, de som är rakryggade och står upp för sig själv och sina kamrater kan vara hur busiga som helst, man förlåter snabbt som raggare. De andra försvinner oftast av sig själva.

De kvinnor som lever vid den här kulturen, gör ofta en egen variant som uppstått vid sidan av den manliga. Pojkflickor som pendlar lite mellan det manliga och kvinnliga har en tendens att stanna i kulturen med full respekt, kvinnor som åker som kuttersmycken i sin pojkväns eller brors eventuellt kusinens kärra har en tendens att efter ett tag gå hem och föda barn och ta med sig pojkvännen till soffan och sen tjejerna som åker i alla bilar och tar för sig av männen på deras egna villkor. Nu på senare tid, de sista 10 åren har en ny kvinna äntrat in sig, som äger sina egna bilar, klär sig i retrokläder och stylar...båda sig själv och sin bil, jag vet inte om de är Raggare, Rockabellas eller vår framtid men alla människor som hör hemma och förändrar kulturen framåt måste ju vara en del av den här kulturen.

Uttryck inom Raggare och en förklaring av dessa...

Blöjraggare är ett uttryck man använder på yngre eller personer som inte har en autentisk raggarbil, bilen kan vara en billigare variant som te.x volvo. Bilen de transporterar sig och kamraterna i är ofta målad i grälla färger eller stripad och mycket ljud. Dessa erkänns inte som raggare.

Epa-byggen är däremot en godtagbart fordon för motorintresserad ungdom som har bilintresse och kan bli raggare i framtiden. Dessa ungdomar accepteras och får gärna vara med och många gånger kallas dessa för raggarungar i hopp om att de ska känna sig välkomna när de blir vuxna som raggare. De är inte raggare.

Ungdomar som bygger om, moderniserar,gör smärre bilinredningsdetaljer och modifikationer, trimmar, dekormålar och omlackerar...är inte raggare.

Knutte & spätta har ingenting med raggare att göra, de epiteten tillhör de som åker på 2 hjul, alltså Mc, bikersfolket.

Gällevarehäng, i Gällevare handlastade gruvarbetare malm, byxorna var löst skurna byxor som var lättare att arbeta i, eftersom de inte stramade åt då man böjde sig ner eller fram. Gruvarbetarna beställde byxor med "rymlig bak" hos handlaren och den blev känd som Gällevarehäng och bars med breda hängslen. Alltså INTE exponerar dalen mellan skinkorna som kallas för raggarskåra.

Raggarskåra kallas det när byxan visar lite av överdelen av stjärten på en man, som oftast står framåtlutad (över en bilhuv eller liknande). Kallas också fär "rövhäng" och "asscrack"

Sagging är att byxorna är nedhasade så att underkläderna syns.

Wonder-Baum är doftgranen som hänger i backspegeln, företrädesvis. Dessa granar uppfanns 1952 och får tillverkas i olika länder på licens.

Raggarrock är en musikstil som domineras av Eddie Meduza, på senare år kan man också ta med Rännhola Rockers hit.

Raggarbil är stor amerikansk bil från 50-60-70-talet med V-8 motor ( kan finnas undantag) , som är lite nerkörda och uttrycket sägs lite nedsättande.

Motorgård är en lokal där motorintresserade kan träffas och reparera eller bygga om sina fordon. Där hålls också fester med band som spelar. Ofta är dessa lokaler inredda med bilnostalgi som Gulf, Shell och Caltex reklam.

Raggarrunda är en kortare sträcka inom sin stad som åks för att se folk och att synas av de på stan, syftet är inget annat än att bara vara och låta tiden gå samt att det är skönt att bara åka runt, träffar man flera kan spontancrusing uppstå vilken dag i veckan som helst.

Crusing är något man åker bil, mc eller båt för nöjes skull, ofta arrangeras större crusingar som Power Big Meet som är sveriges största eller te.x Siljan Runt som är en av landets trevligaste av motorintresserade motorklubbar. På senare år finns det crusingar eller sk. Poker run som arrangeras av flera motorklubbar och ofta mellan bil och mc-klubbar som donerar pengar till välgörande ändamål.

Uppgifter kommer från Wikipedia