Pontiac

Oakland Motor Company i Pontiac, Michigan grundades av Edward Murphy

                                                                                                                                                                  Edward Murphy

som 1908 producerade 278 fordon under sitt första år som företagare. Designen då var under ledning av Alanson Partridge Brush som uppfunnit den encylindriga motorn Cadillac och Brush Runabout började vidareutvecklade samt en planetväxel. Fem modeller skapades, Model A-E med varje efterföljande bokstav ökar i total fordonstorlek. Samt att de använde en vertikal två-cylindrig motor som vreds moturs.

1909 i början av året sålde han halva företaget till Durant, ägare till General Motors. När Murphy dog under samma sommar, köpte Durant in resten av företaget och inlemmade Oakland till General Motors som producerade ganska blygsamt med modeller och till skillnad mot andra företag GM inlemmade fick Oakland en lätt anonym ledning jämnförandevis med sina 4-cylindriga konkurrenter.

1916 Införde företaget en V8 motor och produktionen ökade till 35,000 till året efter.

1920 Började kvaliteten på bilarna minska och då även efterfrågan och GM införde en plattform för ALLA deras modeller skulle kvalitetstestas

1921 Började man använda en snabbtorkande lack och färg i Blått av Duco (en DuPont-Märke) vilket ledde till att man lanserade parollen " True Blue Oakland".

Ca 1925 i GM-ledning fanns betydande prisskillnader mellan modellerna mellan företagen och hade 4 prisklasser i sina modeller och en enkel förklaring blir...för att fylla upp glappet mellan dessa prisklasser behövde man nya "mellanmodeler" även ekonomskt så ...för att fylla upp en ny prismodell mellan Chevrolet och Oakland fick man skapa en ny modell som döptes till Pontiac,

staden som hyste Oaklands produktion. I glappet mellan Oldsmobile

och Buick skapade man en modell som fick namnet Marquette

och mellan Buick

och Cadillac

skapade man La Salle

.Mellan Buick och Oldsmobile skapade man ytterligare en modell som döptes till Viking

för att fylla ut den nedre delen av ekonomiklasserna.

1926 Modellen Pontiac fick en högre försäljning.

1931 Nedläggningen av Oakland tillkännagavs med uppkomsten av den stora depressionen. 

1957 Företaget hade tryckt på varumärket Poniac ( efter en Indianhövding)

 

och fortsatte med märkets logotyp med te.x Pontiac Star Chief. Efter 57 introducerades Bonneville. Namnet kommer från Bonneville Salt Flats som är ett ökenområde i Utah, USA. Området är mycket känt för att det används för att sätta hastigrekord med bilar och motorcyklar. En Bonneville hade det pristigefyllda uppdraget att vara Pace Car vid motortävlingen Indianapolis 500 år 1958.

1964 kommer Pontiac GTO som lanserades som utrustningspaket för LeMans/ Tempest. Genom att sätta den kraftfulla 389-motorn från Bonneville i en (ur amerikansk synvinkel) liten kaross, startar Pontiac upp muskelbilsepoken.

1967 kommer Pontiac Firebird

och var tillsammans med Chevrolet Camaro, GM´s svar på Ford Mustang. Med formgivning och motortillval som starkt påminde om vad som erbjöds till LeMans/Tempest, men i ett mindre och sportigare chassi, baserat på Chevrolet Nova och delat med Camaro, var succén given. Modellen konkurrerade med bilar som Mercury Cougar och Dodge Challenger.

Firebird var en bilmodellav märket Pontiac som tillverkades mellan 1967-2002.

Trans Am är en variant av Firebird men räknas ofta som en egen modell. Trans Am hade en framträdande roll i filmerna Nu blåser vi snuten och Nu blåser vi snuten igen. Firebird finns både som coupé och cabrioletversioner.  Modellen delade grundkaross och många tekniska lösningar med systermodellen Chevrolet Camaro, och konkurrerade i den lyxigare delen av muskelbilsklassen med bilar som Mercury Cougar ocg Dodge Challinger. Modellen var Pontiacs svar på Ford Mustang som lanserades 1964, båda bilmodellera utgjorde en ny typ av mindre, USA-tillverkade bilar som skulle tilltala ungdomen. Pontiac hade länge skissat på en helt egen modell men GM:s ledning tvingade till slut Pontiac att utgå från systermodellen Chevrolet Camaro. Motoralternativen var många när bilen lanserades. Från rak 6:a upp till 400 cui (kubiktum) V8:a. Köparen kunde välja mellan manuell eller automatisk växellåda. 1969 lanserades den första Trans Am modellen, men det byggdes bara 697 st varav 8 st var cabriolet. Alla var vita med blåa stripes.En ny version av Pontiac Firebird lanserades 1970. 1971 kom en Trans Am-version med en motor på hela 455 kubiktum. Oljekrisen 1973  medförde dock att motorerna blev mindre, men dock inte förrän 1977. De mjuka linjerna från tidigt 70-tal blev stegvis kantigare, bakrutan blev större 1975 och fronten ändrades till den berömda "bandit-looken" 1977 (efter filmen Smokey and the Bandit, svensk titel Nu blåser vi snuten.) 1981 tillverkades de sista Firebird-bilarna av den andra generationen.

1982 infördes ett nytt utseende, ett nytt insprutningssystem  (Cross-fire Injecton, 1982-1984) och V8-motorn hade tappat mycket kraft, ca 145 hk från en originalmotor på en 305:a. med Cross-fire systemet utvecklade motorn 165 hk TV-serien Knight Riders bil KITT är baserad på 1982 års T/A modell.

1984 tillverkades även 1 500 Anniversary Trans Am.

1985 TPI (Tuned Port Injection) fanns nu som tillval. V8 5,0 ökade nu till 205 hk.

1987 var 5,7 l 350 Throttle Body Injection (TBI) den stora nyheten.

Under åren ökade antalet hästkrafteri bilarna. Till 1989 års modell kunde man hämta ut 240 hästkrafter ur en 5,7 l TPI V8. 1989 såldes också en V6-turbomodell som lanserades som Pace Car inom NASCAR-serien. Den tillverkades i ett mycket begränsat antal och är idag många gånger mer värd än V8:an.

1991 kom den första cabrioleten sedan 1969. Fronten ändrades och rundades av, och kan sägas ha blivit mer lik en örnnäbb.

Fjärde generationens Firebird tillverkades från 1993 till 2002 och blev den sista generationen i serien.
Bilen fanns i tre karossformer; coupé, t-top och cabriolet.

Tre modeller fanns; Firebird som var instegsmodellen med 3,4 l V6 på 160 hk, Firebird Formula som hade 5,7 l LT1-V8:an på 275 hk och Firebird Trans Am, som tekniskt var identisk med en Formula, men med andra sidokjolar och stötfångare fram och bak.

Även specialversioner i begränsad upplaga från SLP fanns att beställa.

Drivlinan var en LT1 5,7 l V8, en vidareutveckling av den äldre 350 TPI, parad med en manuell låda (Borg Warner T56) eller automatlåda, typ 4L60 (senare 4L60-E), en vidareutveckling av den äldre Turbo-Hydramatic 700-lådan (TH700). LT1:an hade ett block av gjutjärn och toppar av aluminium, och genererade i standardskick 275 hk.

1995 LT1 motorn fick 10 hk mer än tidigare, tack vare ett nytt optimerat avgassystem.
Ny basmotor introducerades under samma år, V6 på 3,8 l med 200 hk.1998 kom en ansiktslyftning, som till det yttre bestod av ny front, huv och framskärmar. Under skalet är den tidigare LT1-motorn ersatt av nya LS1-motorn från Corvette; 346 cui LS1 specad 305 hk i Firebird-versionen, i Trans Am WS6-modellen är motorn specad till 325 hk. I verkligheten har båda motorerna samma effekt som motorn i Corvetten, det vill säga 345 hk. Detta för att GM:s flaggskepp, Corvetten, skulle vara starkare på papperet. LS1 har motorblock och topplock helt i aluminium.

Pontiac Fiero var en sportbil med mittmotor som tillverkades av Pontiac åren 1984–1988. Den är i dag mycket vanlig som donatorbil vid kit-car-byggen eftersom den har en mittmonterad motor. Den fanns med två olika motorer, en rak fyrcylindrig motor på 2,5 liter kallad Iron Duke och en V6:a på 2,8 liter. Den har en kaross i ABS-plast och väger därför 1,1–1,3 ton beroende på modell. I original hade den en kupékaross med relativt upprät bakruta, men 1986 tillkom en "fastback" variant (från början bara på GT modellen) med en kraftig lutning på bakfönstret.

Fiero var också officiell pacecar vid Indianapolis 500,1984. "Indy Fieron" utrustades med en effektstark fyrcylindrig turbomatad motor på 2,7 liter, som producerade 232 hk tillsammans med en 4 växlad manuell växellåda. 1986 gjorde Pontiac tvåtusen replikor med den vanliga motorn för PPG Pace Car demonstration.

Den 27 april 2009 beslutade GM att lägga ner Pontiac. Enligt tidigare planer hade GM tänkt sig att behålla märket som ett litet nischmärke. Den sista bilen som tillverkades i USA var en vit G6 Sedan som rullade av bandet i General Motors fabrik i Orion Township, Michigan den 25 november 2009      I december 2009 tillverkades den allra sista bilen av märket Pontiac i Sydkorea.

 

 

 • Pontiac Chieflain
 • Pontiac 6000
 • Pontiac Astre
 • Pontiac Bonneville
 • Pontiac Catalina
 • Potiac Fiero
 • Pontiac Firebird
 • Pontiac Grand Prix
 • Pontiac GTO
 • Pontiac LeMans
 • Pontiac Phoenix
 • Pontiac Tempest
 • Pontiac Ventura
 • Pontiac Starchief
 • Pontiac Solstice
 • Pontiac Persienne
 • Pontiac
 • Trans Am
 • Pontiac Trans Sport
 • Pontiac Gran Am