General Motors
General Motors Company, GM, GMC
Är en amerikansk biltillverkare, ligger som nr 2a i värleden efter Toyota, men är ett av världens största företag.
Huvudkontoret ligger i Detroit, Michigan och kallas för Renaissance Center.
GM hör tillsammans med Ford och Chrystler till de 3 stora Detroit-tillverkarna som under sina olika märken dominerat bilvärlden under lång tid.
William Crapo "Billy" Durant föddes den 8 september 1861 i Boston, Massachusetts och dog 18 mars 1947 i Flint, Michigan.
Han började som säljare i Flint och startade sitt första bolag 1885 med en kompanjon, företaget hette Durant-Dort Carriage Company, och de tillverkade vagnar, detta bolaget växte sedan till ett av världens största.
1904 köpte Durant upp Buick Motor Company som hade ekonomiska problem. När Durant kom med i bilden hade Buick sålt ett tiotal bilar, men under Durants ledning växte bolaget och han var en fantastiskt säljare, Det sas att han kunde "prata ner fåglar från träden" enligt Alfred P. Sloan (ordförande för GM). Allteftersom ekonomin i företaget växte stadigt, investerade bolaget i att köpa upp underleverantörer till Buick och andra företag kopplade till bilbranchen.
1908 samlar Durant in sina företag under sitt nya företag General Motors, senare samlades Buick och andra företag som Cadillac, Oakland och Oldsmobile under GM men han samordnade aldrig mellan dessa bolag. Wilfred Leland, som tillsammans med sin far Henry ledde Cadillac kallade Durant "en lysande entreprenör och inovatör men en usel administratör", Durant skrämde GM´s finansiärer med sina till synes planlösa uppköp vilket senare ledde till att han senare fick lämna företaget.
1909 Köpte han upp ett litet företag som hette Oakland Motor Company som också var en biltillverkare som i blygsam skala utvecklade små modeller fram till 1931 då de döptes till...Pontiac.
1910 tvingades han bort från företaget General Motors då de andra ägarna befarade att han inte kunde admistrera företaget i stor skala.
1911 Startade Durant Chevrolet tillsammans med Louis Chevrolet, en test och racerförare han träffat hos Buick. Durant byggde upp Chevrolet till en konkurrent till Ford och försäljningen gick lysande.
1916 kunde Durant ta tillbaka kontrollen över General Motors.
1918 inlemmades Chevrolet i GM. Durant fortsatte att köpa upp olika bolag och entreprenörer. Under recessionen efter första världskriget ledde detta till att GM hamnade i akut ekonomiskt trångmål och Durant tvingades för andra gången bort från företaget, den här gången för alltid.
( Durant var snart tillbaka i bilbranschen och bildade Durant Motors genom att köpa upp tillverkare som Star, Flint och Locomobile. Han startade även ett märke under eget namn, Durant. Under det glada 1920-talet blev Billy Durant en storaktör på börsen. Vid Wall Street-Kraschen 1929 tillhörde han dem som försökte hålla uppe förtroendet för börsen genom att köpa stora mängder aktier till överpris. Detta ledde till slut till att Durant blev ruinerad. Durant Motors, som genererat stadiga vinster under tjugotalet överlevde inte den stora depressionen utan gick omkull 1933. Efter depressionsåren drev Durant en bowlinghall i hemstaden Flint. Alfred P. Sloan såg till att han fick en liten pension från GM fram till sin död.)
1920 öppnar man fabrik i Brasilien som främst producerar Chevroletmodeller.
1922 Man öppnar ett kontor i Asien, på Manilla, Filipinerna. Man var också verksam i kina men när kommunisterna tog makten valde GM att lämna landet.
1923 öppnar man en sammansättningsfabrik i Köpenhamn
1924 öppnade man fabrik i Antwerpen, där tillverkades bland annat Opel, den stängdes 2010
1925 köpte de Vauxhall
1927 öppnar GM en fabrik i Japan, Osaka men lade ner produktionen under andra världskriget.
1928 Köpte dom Opel, i Sverige öppnar dom fabrik vid Hammarbyrampen, den lades ner 1960, och helt avslut kom 1978.
Opel Regent Pullman Limousine 1936
1936 var Opel Europas största biltillverkare
1950- Talet hade GM sin glansperiod med en dominans på den amerikanske marknaden och försäljningframgångar på den europeiska marknaden med Opel och Vauxhall tillsammans med sina amerikanske märken. De europiska tillverkarna var få till antalet på den amerikanske marknaden och de kom aldrig i närheten av att nå framgångar såsom de amerikanske märkena. Cadillac var i hela världen symbolen för GM´s framgångar.
1970 intrigerade man Opel och Vauxhall, i slutet på 70 talet ökade konkurransen från europa och från den asiatiska marknaden såsom Toyota, Nissan, Honda och Mazda. Japanarna blev stora konkurrenter och GM fick stora problem med den stora konkurransen och de små kvalitativa och framförallt billiga bilar. Fabrikerna som GM har var föråldrade och ineffektiva. Detta blev ett problem för första gången i GM´s historia i usa.
1980 valde GM att flytta en del fabriker till Mexico där man byggde modernare anläggningar och samtidigt kunde minska kostnaderna, GM fick massor av negativ kritik och publicitet, bland annat så filmade Michael Moore en dokumentärfilm (Roger och Jag ) som handlade om GM´s nedläggning i Flint, Michigan.
1982 öppnade GM en ny stor bilfabrik i spanska Zaragoza för att producera Opel Corsa, detta är deras största satsning utanför Nordamerka.
1990- talet valde GM att bemöta konkurransen från Asien genom att köpa upp som te.x Daewoo, man har ägarintressen i Isuzu och Suzuki och sammarbete med Toyota. I Usa har man skapat ett helt nytt märke, Saturn, som utmanare till importerade lågprisbilar. De allt hårdare miljökraven fick GM att lansera en elbil EV1.
1990 köper man Saab för att bredda sin produktpalett, köpet var tänkt att få in GM på den europeiska marknaden och de köpte halva Saab, den andra halvan ägde Investor AB.
2000 skapade GM en allians med Fiat, GM köper in sig på 20 % av aktierna i den krisdrabbade koncernen och Fiat fick köpa 5,1 % av GM´s aktier. Man äger nu också hela Saab och låter meddela att man har för avsikt att sälja bolaget vidare. Ingen köpare hittades även om flera intressenter visade intresse.
2001 Inleder GM ett sammarbete med den ryska tillverkaren av VAZ, detta för att komma åt den stora ryska marknaden, de har tagit fram en model vid namn Chevrolet Niva.
2004 beslutar man att avsluta det traditionsmärket Oldsmobile
2008 Slog finanskrisen till och GM fick det svårt ekonomiskt, de hade det redan besvärligt, under hösten gick GM tillsammans med Ford och Chrystler till USAá kongress och bad om stöd för att klara sig från krisen. I December röstades ett nödpaket fram.
2009 Fick biljättarna nödlån med 4 miljarder dollar till GM. De ansökte om konkursskydd. Om GM´s skulder på 27 miljader dollar avskrevs mot att staten får 60 % av bolaget. Under detta år beslutar styrelsen får att strama upp sin bilpark och eftersom de inte hittade någon köpare lades Pontiac och Saturn ner.
2010 Sålde man Saab till sportbilstillverkaren Spykers Cars. Hummer såldes först till Tengzhong Heavy Industrial Machinery, men den kinesiska regeringen vägrade tillåta att slutföra köpet fick man även lägga ner Hummer. Gm inleder ett samarbete med 2 kinesiska bolag och lanserar ett lågprismärke Baojun.
2017 GM har ägarintressen i Sydkoreanska Daewoo, samt andra tillverkare.
1919 Locomobile
1928 Locomobile
1926 Locomobile