Ford (1896)

Den absolut första Automoblen Henry Ford byggde... hette Ford Quadricykle året var 1896 och för ordningen skull den 1a Juni.

Den hade en liggande 2-cylindrig motor på 4 hästkrafter och många cykelkomponenter.


Ford Motor Company 1903-2016

 

  Henry Ford

1863 den 30 Juli stod William Ford och såg ned på sin nyfödde son Henry, då kunde han inte ana att den näpna bebisen skulle bli en av världens mäktigaste män.William Ford utvandrade från Irland och hade köpt sig en bondgård i Greenfield Township, Wayne County i Michigan. Henry var äldst av 6 syskon,  Den unge Henry visade tidigt intresse för mekanik och redan som 12 åring spenderade han den mesta av sin fritid i en liten mekanisk verkstad som han själv utrustat. Bara 15 år gammal byggde han sin första ångmaskin. Han ville inte jobba som farmare när han såg hur lite pengar det blev kvar efter allt hårt slit. När han var 17 år blev han lärling på en mekanisk verkstad och senare hos Drydock Engine Works i Detroit. Han började fundera på att tillverka klockor men blev som nittonåring representant för Westinghouse Company i Schenectady där han jobbade med att reparera ånglokomobiler, mestadels sådana som användes i lantbruket.

1885 kom det in en skadad ottomotor som ingen kunde reparera, Henry kallades in och lyckades laga den. detta var hans första kontakt med en gasmotor och blev genast facinerad, han började på sin lediga tid bygga en modellmotor enligt samma principer.

1888 Gifter han sig med en farmardotter vid namn Clara Bryant från Greenfield Township, Michigan. Hon föddes den 11 april 1866.

Clara Bryant

1893 den 6 november föds sonen Edsel. Henrys Pappa, William som ogillade sonens tekniska ambitioner, erbjöd honom ett större skogsområde under förutsättning att han lämnade sina maskiner och återvände hem. Eftersom Henry hade svårt att försörja sig och familjen, accepterade han pappans erbjudande och åkte hem och började avverkade skogen. Han fällde sina träd, byggde en ånglokomobil och sågade träden till bräder. Av de första byggde han sitt eget hus, efter 2 år var alla träden fällda och Henry mottog ett erbjudande att bli maskinist vid ett elekricitetsverk i Detroit. Han jobbade kortare perioder hos Detroit Dry Dock Company, Westinghouse Engine Company och Edison Illumination Company. Där mötte han den berömda uppfinnaren Thomas Alva Edison, som kom att bli en livslång och nära vän till Henry

1896 byggde sin första bensindrivna bil som hette Ford Quadricykle. Bilen som hade en liggande 2-cylindrig motor på 4 hästkrafter och massa cykelkomponenter, som hade bytte ut i efterhand. När han inte kunde förbättra den ytterligare sålde han den för 200 dollar.

1898 stod den andra bilen färdig, vilket inponerade på en del välbärgade Detroitbor, bl.a Borgmästaren William Maybury som hjälpte Henry att att starta ett bolag, Detroit Automobile Company som bara färdigställde ett fordon av alla expriment som påbörjades där. En varubil visades upp för pressen som demonstrationsbil, den vägde 545 kilo och var så bräcklig och svår att reparera så han lyckades inte sälja ett enda exemplar av den.

1901 stänger han ner firman och bygger racebilar och med "Sweeptakes" körde han till seger i en berömd racetävling där han besegrade den Amerikanske mästaren , Alexander Winton.

1902 Henrys finansiärer avbryter sammarbetet med honom för att de inte kan se några vinster med racebilar så bolaget omorganiseras till... Cadillac Automobile Company, som producerade en bil som i grunden var en Fordkonstruktion, men med en ny motor som var tillverkad av Leland & Faulconer. Henry Ford hade konstruerat en ny bil, men var i behov av pengar för att kunna tillverka den. Henry M Lelend gick in som finansiär, men manövrerade ut Henry och döpte bilen till Cadillac. Den första Cadillacen var alltså konstruerad av Henry Ford. Henry Ford fick revanch senare, Leland konstruerade en ny bil Lincoln och behövde kapital för att börja tillverkas, Henry gick in med kapital och köpte Lincoln med löfte att Leland skulle få vara VD, men kort tid därefter var Leland ute ur bilden och Lincoln ingår ännu i Ford Motor Company.

1902, oktober bildades det tredje bolaget som finansierades av en rik kolhandlare Alexander Malcomson. Från början kallades det för Ford & Malcomson med organiserades till Ford Motor Company.

1903 den 16 Juni grundades bolaget som är Amerikansk, av Henry Ford som vd och chefsingenjör. Säte i Dearborn, Michigan, USA. Idag i Köln, Tyskland. De första 15 månaderna sålde Ford 1708 bilar.

Henry Ford la grunden till företagets succe genom att vara den första som satsade på löpandebandprincipen, som kraftigt reducerade byggtiden att färdigställa en bil. Bilarna var enkla och driftsäkra och Ford blev snabbt en av USA största tillverkare, en position de har behållt in i nutida bilindustri. Löpande bandprincipen byggdes på av flera olika inovativa och stegvisa förbättringar av Henry och många andra, men Henry Ford var först inom bilindustrin och hade en viktig roll för tillverkningsmetoder som används idag inom de flesta storföretag.

Tidigare byggdes bilar genom att fordonet stod på golvet och mekanikerna och medhjälparna hämtade och återvände till fordenet för att montera delarna ett i taget, från chassit och uppåt. Senare ställde man fordonet på bänkar som kunde flyttas mellan olika arbetslag, detta ökade takten men Ford behövde fortfarande utbildad arbetskraft för att få den "handbyggda" bilen ihopmonterad. det första steget mot automatisering kom när de utvecklade maskiner som kunde tillverka stora kvantiteter av de delar bilarna bestod av, de uppfann även metoder för att producera delarna lika fort som de monterades.

Ford ser att han behöver öka produktiviteten och placerar arbetarna på bestämda platser och ett långt rep fästes i chassit, sen drogs bilen från det ena arbetslaget till det andra, tills att det var färdigbyggt. Projektet att få löpande band principen att fungera bäst fortsatte med att förfina detaljerna med glid och rulltransporter, även placering av arbetarna och deras verktyg studerades noga för att ge maximal utdelning att produktionslinjen skulle löpa smärtfritt. När matarbandet levererade från chassi till färdigmonterad bil hade de ökat tillverkningen med 400 % och allt synkade från leverans av de minsta till de största beståndsdelarna. Var 10 sekund var en bil färdig och Ford kunde sänka priserna och höja medarbetarnas löner från 2,50 till 5 dollar om dan. Han skapade en industriell revulution.

1903 Produktionen började i Highland Park, med Model A och genombrottet kom med model T-Ford

1903 De handskrivna bokstäverna används första gången i företagets kommunikation, men den första Forden model A, fick dessutom samma år en speciell logotyp med en art nouveau-inramning som då var mycket modernt.

1904 En av de gamla racebilarna, en Arrow med en motor på 18,9 liters fyrcylindrig motor slog ett antal rekord, bl.a en engelsk mil med hastigheten av 145 km/tim på den frusna St Clairesjön, med Henry bakom ratten.

1904 börjar Kanada tillverka Fordbilar i en egen avdelning inom koncernen, dock ingen "egen" formgivning, fast de har haft egna benämningar på samma bil. I Walkerville, i Ontario öppnas den första fabriken där modell B & C tillverkas.

Den första Fordbilen importeras till Sverige.

1905 En arbetsstyrka på 300 personer bygger 25 bilar per dag.

1906 Tillverkar Ford fler bilar än någon annan biltillverkare, en position han behöll i 20 år. De Utvecklar en mer avancerad skrivstil med de karakteristiska långa bokstäverna F och D, senare kända för bokstäverna med vingar. Den här logotypen användes på samtliga bilar från Ford ända till slutet av 1910

1907 en Ford kostar 850 dollar och logotypen ändras igen då Ford-ovalen används första gången av de Engelska återförsäljarna Perry, Thornton och Schreiber, föregångarna till vad som senare skulle bli Ford Motor Company Limited i Storbritanien. Deras oval skulle symbolisera att Ford var "märket för pålitlighet och ekonomi".

1908, det var nu man flyttade till en större fabrik och löpande band principen tillämpades för att kunna möta den stora efterfrågan på bilar.

1909 Varumärkesregistrerades Ford-skrivstilen hos United States Patent Office.

1910 Ändras bokstäverna i logotypen till den vi ser idag.

1911 byggs första Europeiska anläggningen upp i Trafford Park, Manchester. Komponeneterna kom i packlårar direkt från Detroit.  Den slutgiltiga ovalen skapas med logotypen för skrivstilen, när det gällde bilarna och företagets kommunikation använde Ford fortfarnade den speciella skrivstilen ända in i 1920- talet.

1912 Ett litet tag använde man en triangelform med vingar på bilarna, designen skulle sympolisera fart, enkelhet och stabilitet i färgerna orange och mörkblå och hade inskriptionen "The Universal Car" men Henry gillade inte designen utan gick tillbaka till ovalen.

1913 Ford utvecklar en helt ny produktionsteknik - Fordismen = en massproduktion med löpandebandprinsip av en standardbil och standardfärg som blev svart färg från japan som torkade snabbt på det rullande bandet. Bilarna uppkallades i bokstavsordning (A-Ford, B-Ford osv) . T-Forden har varit den största succén. Ford Motor Company hade från början en målsättning att tillverka bilar som skulle vara "var mans egendom". Man satsade på hög förädlingsgrad av alla delar till bilen inom det egna företaget på samma fabriksområde, en hög standardisering av komponenter som kunde användas till olika delar i bilen, enkel teknik och massproduktion för att få ner priset på bilarna. Bilar som tidigare varit en lyxvara för de allra rikaste i samhället, kunde nu produceras till ett pris som den vanliga inkomstagaren hade råd med.

A-Ford

1914- Juli,  Första världskriget bryter ut, Henry Ford är en aktiv pacefist.

1915 investerar Henry i ett fartyg som kallades Fredsfartyget, fartyget uppkallades dock efter den Svenske kungen Oscar II efter den fredsälskande kungen, en grupp kompanjoner åkte med fartyget till Europa för att försöka övertal de stridande makterna att avbryta kriget, när de kom till Oslo blev Henry sjuk och avbröt och återvände till Amerika.

1917 började man producera traktorer under namnet Fordson. Öppnade Ford en Irländsk fabrik i Cork, först för traktorer men 1921 även för bilar, 1984 stängdes anläggningen

Fordson 55

1918 var hälften av alla bilmodeller i USA av märket T-Ford, då hade det redan tillverkats 15,5 miljoner exemplar av modellen.

1918 november,  1a världskriget upphör.

1918-19 medförde en förändring i företaget då Henry köpte ut alla aktieägarna för 105 820 894 dollar samt att Henrys son Edsel Ford övertog ledningen av företaget.

Edsel Ford

1920 blev Ford ett globalt företag med försäljning över hela världen. I Europa etablerades egna Ford-bolag. Samtidigt som man satsade på global försäljning förlorade Ford marknadsandelar, varpå Ford satsade på att ta fram en ny modell som skulle vara billigare och kunna köpas av fler. Konkurrenter satsade på fler färger och lyx i bilarna men Ford fortsatte att växa utan att ge avkall på det enkla.

1920 börjar det kanadensiska Ford producera en utsvängd vindruta, 3 år före Detroit

1924 grundas Ford Motor Company i Sverige.

1927 kostar en Ford 250 dollar, företaget har under åren 1908-1927 tillverkat 15 miljoner exemplar utan några väsentliga förändringar i det tekniska och alla i standardfärgen, svart. Henry etablerar ett museum Greenfield Village, Dearborn som omfattar den amerikanska livstilen, särskilt om livet på bondgårdar och byar på landet.

1927 sätts ovalen på Model A på kylaren med färgen Deep Royal Blue, ett uppehåll mellan slutet på 1950 till mitten av 76-talet då emblemet återigen sattes på kylaren för att skapa ett lätt igenkännbart och genomgående varumärke för alla fords fabriker, återförsäljare och produkter, över hela världen.

1928 tillverkas den första specefikt europeiska Fordmodellen, AF, som var en model A, men med en mindre motor på 2043 cc. I Amazonas regnskog börjar en industristad vid namn Fordlandia byggas upp för att Henry ville säkerställa en billig källa för odlad kautschuk till bilföretagets behov av bildäck, projektet blev dock ett stort misslyckande.

1930 arbetade totalt 81000 personer på Fords fabriksområde Rouge Plant i Dearborn. där alla komponenter till bilarna tillverkades och monterades från råvara till färdig produk, alltså bil. Fabriksområdet hade en effektiv golvyta på nära 65 hektar.

1930 togs Fordfabriken i Fordhuset i Stockholms frihamn i bruk, det var billigare att producera bilarna i Sverige än att införa dom pga skatt och tull, det byggdes i två etapper, först kontor, verkstad och lager på totalt 8600 kvadrat sedan 1949 med löpandebandprincipen var nästa byggnad klar, ca 30 bilar om dagen byggdes och verksamheten lades ner på 1950 talet. (på 40-talet kallades Ford för Bullford i Sverige på grund av dess former.)

1932 tillverkas den första massproducerade V8 motorn i Fordföretaget.

1939 bryter 2a världskriget ut, Henry har utvecklats till sympatisör för fasismen och nazismen. Henry beundrade Adolf Hitler och skickade honom 50 000 dollar i födelsedagspresent i ett antal år under 1930-talet. Han gav också hela vinsten från tyska Fords verksamhet till det nationalsocialistiska partiet.

1940 godkänner han motvilligt att arbetarna får bilda en fackförening United Automobile Workers efter flera års hårt motstånd till ideen.

1942 bygger Henry en kaross byggd i plast från sojabönor, när journalisterna kom för att titta på den, gick han loss med en yxa på den för att visa hur hållbar den var. Henry var framsynt och tillverkade vissa detaljer i T-Forden av majsolja, en sorts plast och han var en stark anhängare till sojaböner och olika matrial som majs och sammarbetade med John Harvey Kellog (uppfinnaren av Cornflakes) Det blev inga större framgångar för plastmatrial då, men 2008 är nästan alla bilar av plast.

1943 den 26 maj avlider Edsel Ford. Bilen han namngav kallas felaktigt för Ford Edsel, bilen heter bara Edsel, precis som Mercury eller Lincoln, de ingår i bolaget men är egna bilmärken, precis som Volvo. Edsel Ford fick 3 söner och 1 dotter.

1943 den åldrande Henry Ford driver företaget.

1945 Sonsonen Henry Ford II tar över ledning av företaget.

1947 den 7 april, dör Henry Ford på sin gård Fair Lane i Dearborn, Michigan. Den kvällen var det ett elavbrott i hans hem så Henry Ford lämnade jordelivet upplyst av stearinljus och uppvärmd stockvedsbrasa, precis som när han kom till världen. Hans likfärd blev i en Packard likbil.

1950 den 20 september avlider Clara Bryant / Ford.

1955 blir Ford aktiebolag.

1960 blir Robert McNamara den första vd´n för Ford som inte är medlem av familjen Ford.

1960 talet namnger man traktorerna med Ford och utvidgar traktordivitionen via uppköpet av New Holland.

1970 leder Lee Lacocca företaget, men han sparkades 1978 och han gick då över till Chrystler.

1989 Köpte Ford upp Jaguar och två år senare sålde Ford deras traktortillverkning till Fiat.

1991 hade koncernen 333000 anställda i 26 länder varav 157000 i USA.

1993 blev Henry Ford invald postumt i International Motorsports Hall of Fame

1999 bildade Ford Premier Automotive Group (PAG) där Ford samade sina lyxmärken, Jaguar, Austin Martin, Land Rover och Volvo.

1999 köper Ford upp Stewart Grand Prix, stallet bytte namn till Jaguar Racing som tävlade mellan 2000-2004, bristande framgångar gjorde att stallets såldes vidare till energidrycken Red Bull, nu heter stallet Red Bull Racing.

2006 har Ford sett sin marknad dala och har skurit ner på antalet anställda och de har sålt alla märken utom Volvo pga sin ekonomiska kris.

Lincoln 1948-2002

President John F Kennedy sköts till döds 1963 i en Continental Convertible 61a.

I filmen Goldfinger begås ett mord genom att en människa ligger i en Continental som pressas ihop på en bilskrot.

I filmen Inspector Gadget fr.1999, kör John Brown en gadgetmobile som är en modifierade Continental.

Mazda 70/80-tal-2016

Ford gick in i bolaget 1979, ägde ca 30 % av bolaget och under 80-talet kom framgångarna med 323 och 626-modellerna. Tillsammans med Toyota, Nissan och Honda blev man världsledande. Mazda Miata banade väg för det insomnade sportbilssegmentet och den är än idag världens mest köpta öppna, tvåsittsiga sportbilen, den har sålt i mer än 900,000 exemplar vilket gör Mazda till världens största sportvagnstillverkare. Under 2008 sålde man ca 20 % av sina andelar men har kvar 10 % av ägandet.

Aston Martin 1987-2007

Ford gick in som ägare och 88 kom den första nya modellen på 20 år då Virage introducerades, 93 följde man upp med en till modell DB och 2000 delades Aston Martin in i Ford Motor Company´s lyxbilssortiment. 1995 slog man försäljningsrekordet och sålde 700 fordon på ett år. 2007 sålde man Aston Martin till Kuwait.

Aston Martin har också kuriosa bilar som en silvermetallic Aston Martin DB5 i flera filmer, specialrustade DB5 från Bond-filmerna Goldfinger 64 och Åskbollen 65. I filmen I hennes majestäts hemliga tjänst 69 körs en DBS och i Iskallt uppdrag kördes både en Vantage och en Volante. I Bondfilmen Die an another day användes en V12 Vanquish och de fick mycket kritik för att bilen blev osynlig med ett knapptryck från föraren. I filmerna Casino Royale och Quantum of Solance finns också en DBS med.

Jaguar 1989-2008

Ford har inte satt några större spår i Jaguar´s historia de har varit en mer en tyst ägare för att investera.

Land Rover 2000-2008

Ford gick in och köpte Land Rover men sålde det bara efter några år. Inte heller här ser man att Ford intresserat sig för några nya förändringar i modeller. Ny köpare är Indiens Tata Motors.

Volvo personvagnar 1999-2010

Volvo PV ingick direkt i Fords Premium Automotive Group (PAG) tillsammans med Aston Martin, Land Rover och Jaguar. Tror vi alla kan lite om Volvo så ingen större presentation görs.                                                       

Volvo Pv 363

Volvo PV800

Mercury 1939-2011

Contental 1956-1960 samt 1969-1985

Edsel 1958-1960

Merkur 1985-1990

Meteor 1948-1976

Monarch 1946-1961

Ford

Äldre modeller Europa

Model A (1903-05)

Model A (1927-32)

Anglia (1939-67)

Anglia E04A (1939-48)

Anglia E49A (1948-53)

Anglia 100 E (1953-62)

Anglia 105E (1959-67)

Anglia Super 123 E (1962-67)

7Y (1938-39

Prefekt (1938-61)

7W (1937-38)

E93A (1938-49)

E493A (1949-53)

107E (1959-61)

Escort (1968-2000)

Escort RS Cosworth (1992-96)

Consul Classic (1961-63)

Consul Capri (1969-86)

Consul Corsair (1963-70)

Cortina (1962-82)

Cougar

Taunus (1939-83

Sierra (1981-93)

Consul/ Zephyr/ Zodiac 6 olika modeller (1950-1975)

1956

1965

1972

Granada (1972-1977)

Scorpio (1985-1998)

 

Nuvarande modeller i Europa

Fiesta, Mondeo, Focus, Ka, Kuga, StreetKa, SportKa, C-max, S-max, Galaxy, Transit, Tourneo, Fusin ,Maverick samt...

GT (Går att beställa för 1,7 miljoner kronor)

Äldre modeller i USA

Bronco (1966-96)

C Ten (1935-37)

Country Sedan (1952-74)

Country Squire (1950-1991)

Crestline (1952-54)

Crown Victoria (1955-56)

Custom (1949-51) (1957-61) (1964-77)

Customline (1952-1956)

Eifel (1935-40)

Fairlane (1955-2007) Samlingsnamn för 22 olika typer och årtal

 

Falcon (1960- )

Galaxie (1959-74)

GPA (amfibiebil som tillverkades under 2a världskriget)

GT-40 ( 1964-68)

LTD II (1965-92)

Mainlane (1952-56)

Maverick (1970-?)

Model TT (1924-27) (chassit producerades redan 1917)

Mustang(1964-) Så många generationer

 

Pinto (1971-80)

Pilot (1947-51)

Popular (1953-62)

Ranch Wagon (1952-77)

Transit (1953-)

T-Ford (1908-27)

 

Thunderbird (1955-97)  (2002-05)

Torino (1968-76)

Vedette (1948-54)

Zephyr/ Zodiac (1950-56)

Model Y (1932-37)

Nuvarande modeller i USA

Ford Mustang, Taurus, Edge, Explorer, Expidition, F-150, F-250, F-350, F-450, F-150 Lightning Hybrid,

 

Kuriosa

Henry Ford var pionjär inom framställning av grillbriketter, T-Forden behövde massor av trä till kaross, golv och ekrar och av spillvirket gjordes briketterna av Kingsford som sköttes av svågern Edvard Hallqvist.

Tomas Edison var Henrys bästa vän och de hade semesterhus brevid varandra i Fort Myers, Florida. När Edison låg på sin dödsbädd, bad Henry Edisons son, att fånga vännens sista andetag i ett provrör, det provröret finns än idag i Kosovo.

Henry Ford trodde på reinkarnation, han trodde att hans senaste liv var som soldat i amerikanska inbördeskriget och dödad under slaget om Gettysburg tidigare samma julimånad 1863 han föddes till detta liv, Ford intervjuades i tidningen San Fransisco Examiner den 26 augusti 1928 och uttalade sig : " Jag tog till mig teorin om reinkarnation när jag var tjugosex. religion gav mig inget fram till dess, inte ens arbetet skänkte mig fullständig tillfredställelse. Arbete är meningsflöst om vi inte kan utnyttja den erfarenhet vi samlat i ett liv till nästa. När jag upptäckte reinkarnationen var det som att jag upptäckt en univerell plan, jag förstod att det fanns att förverkliga mina ideer. Tiden var inte längre begränsande. Jag var inte längre slav under klockan. Geni är en erfarenhet. En del tror att det är en gåva eller talang, men det är frukten av lång erfarenhet i många liv. En del är äldre själar än andra-därför vet de mer. Upptäckten av reinkarnation gjorde mig lugn till sinnet. Om ni publicerar detta uttalande, skriv så att folk blir lugna i sinnet. Jag vill kommunicera till andra det lugn ett perspektiv över flera livstider ger."

Citat

 


 
En Ford Focus WRC 06.

I Fordkoncernen ingår utöver Ford följande andra bilmärken:

Tidigare har följande märken ingått:

Nuvarande modeller

Europa

Ford Mondeo mk 3.

USA

Tidigare modeller

Europa

Ford Anglia.

USA

1961 Ford Thunderbird Hardtop

ProduktionsorteEuropa

Källor :

Ford

Wikopedia