Buick 1903-2017

1882 arbetade David Buick för en firma som tillverkade VVS-artiklar. Han tar över företaget och förbättrar tillverkningen av badkar.

David Dunbar Buick

1899 grundar han ett bolag vid namn Buick Auto-Vim and Power Company.

1890-talet väcktes hans intresse för förbränningsmotorn och han arbetade mest med förbränningsmotorer.

1902 startar han Buick Manufactoring Company, för att tillverka bilar men fick snart slut på pengar.

1902 under 4 år hade man arbetat fram 2 prototyper, dock med rorkultsstyrningframställs under Lorenzo Marrs´s ledning. 

1903 Startar han Buick Motor Company och när även detta företaget fick ont om pengar kom William C.Durant in som finansiär. James H.Whiting tar över verksamheten som flyttar allt till sin hemstad Flint.


James H.Whiting

1904 gjordes ännu en prototyp som lade grunden till den första riktiga modellen, Buick Modell B. Modell B var den första Buicken på marknaden och tillverkingen skedde i Flint. 1a året gjordes Modell B i 37 exemplar. Av dessa finns ingen bevarad till eftervärlden. Modell F behöll man drivlina och arkitekturen från Modell B.

Buick blev snabbt framgångsrikt, vilket berodde på stötstångsmotorn som var patenterad av Eugene Richard. De första bilarna hade 2-cylindriga motorer.

1906 Lämnar David Buick företaget eftersom han och Durant inte kom överens om hur företaget skulle skötas. ( Han dör 1929 utblottad av misslyckade investeringar).

1910 kom den första 4-cylindriga motorn, William Crapo Durant var en skicklig företagsledare och bara efter några år hade Buick blivit Usa´s största biltillverkare. Med detta följde ekonomiska framgångar för företaget som kunde göra en del förvärv, vilket ledde till GM´s grundande 1908. Från början konkurrerade märkena mot varandra men Durant ändrade på detta genom att tillverkarna riktades upp mot vissa köpare. Buick kom som nr 2 efter Cadillac, en ställning de fortfarande idag innehar.

Buick Tonneau 1910

1929 skapades Marquette som ett systermärke till Buick, för att täcka upp för prisgapet till Oldsmobile.

1930 Marquette läggs ner.

Huvkråkan heter Trishild, bilen är en Electra 65.

Buick 4-door Convertible 1937

Buick 80C Roadmaster 1938

Buick Sports Coupé 1939

Buick Roadmaster Estete Wagon 1950

Buick Super 1957

Buick Century 1973

1984 har Buick sitt största försäljningsår pga Buick Ragal som blev populär, i kombination med en rad mindre prestandabilar. Buick Regal Grand National räknades som märkets muskelbil och var då den snabbaste produktionsbilen i världen.

2000 Antalet Buick har minskat och sedan 00-talet har Buick utvecklats till GM:s traditionella lyxmärke som satsar på komfort och säkerhet i konkurrens med bland annat Lexus. När det gäller prestanda och utmanande design är det istället Cadillac som tagit ledarrollen inom koncernen.

2001 indroducerade man sin första SUV, Buick Rendezvous crossover, vilket lockade unga köpare.

2005 började man göra om i produktionsportföljen genom att ersätta modellerna Century och Regal med den nya LaCrosse.

2006 fortsätter man med att ersätta modellerna LeSabre och Park Aveny med Lucerne.

2008 hade Buick endast tre modeller till salu för hemmamarknaden.

 

Hade jag råd skulle jag ha en Buick Skylark som åretruntbil..

Till Buicks 50-årsjubileum tog man fram en speciell modell. En klassiker som tillverkades i 1 690 exemplar. Denna modell finns bara som cabriolet förutom ett exemplar som finns som coupé. Skillnaden karossermässigt är att man sänkte vindrutan cirka 10 cm och skapade en ”midja” strax bakom dörrarna. I övrigt är den som en vanlig Buick på den tiden. Denna bil utrustades med allt som fanns, den blev som standard mer välutrustad än Cadillac. Inredningen gjordes också speciell med ett eget mönster helt i skinn med sex olika kombinationer på färgsättningen.

Detta år var första gången som Buick hade V8 på de större modellerna, vilket innebär att det fanns båda den raka 8:an och V8 det året. Som standard hade den servostyrning, vakuumstyrda servobromsar och en extra finess med dessa var en funktion som de var ensamma om, man hade servobromsar så fort man satte på tändningen med hjälp av en liten elektrisk vakuumpump som stannade automatiskt när motorn startade. Buicks egenutvecklade automatlåda som växlade steglöst, 4-ports förgasare till den 322 kubiktum stora V8an.

Utöver detta hade man en elektrisk antenn till den självsökande radion och speciellt designade ekerfälgar– även reservhjulet var en ekerfälg.

Buick Skylark 1953 blev en framgång trots ett högt pris och detta vill man göra om 1954 genom att skapa ytterligare en specialmodell. Detta lyckades inte, konkurrensen från Cadillac i kombination med ett högt pris gjorde att det blev inte mer än 860 tillverkade. Priset på denna bil var högre än på de flesta Cadillacmodellerna och det var inte samma status att ha en Buick som en Cadillac.

Skylark 1954 års modell hade samma utrustning och i stort samma funktioner som 1953 års modell med den skillnaden att man fick 200hk i motorn istället för 188hk. Den stora skillnaden är på karossen. Denna modell är ursprungligen en Buick-Century, vilket innebar en kortare hjulbas och kaross än Roadmastern som var flaggskeppet.

Det är trots det inte mycket som liknar Centuryn utom fronten, kofångarna fram och bak. 1954 års Skylark fick uppskurna hjulhus med lackerade innerskärmar, både fram och bak, hela bakpartiet med bagagelucka, baklysen är helt egen design för modellen. Tillsammans med sänkt vindruta och de fenliknande enorma baklyktorna så skapades en väldigt speciell bil. Skinnklädseln fick ett pressat rutmönster i ett begränsat färgschema - tvåfärgad grön, gult/svart, tvåfärgad blått, svart eller rött.

Skylark 1953

Skylark 54

 

Faktauppgifter från Wikipedia