En amatörfotograf funderar

den 10 maj 2015 kl 15:18

Varför jag fotar ?? 

Jag gillar att fota, jag fick en kamera som liten och gillade att kuta runt och plåta… även när det inte satt film i den. 

Jag tog upp fotandet i 20-årsåldern med en riktig kamera, det tyckte jag var kul ända tills maken satte dit en dator på den… det passade inte mig längre, mycket för att den blev tung och otymplig, dessutom sitta och skriva på korten...jag ville ju bara plåta, till slut försvann den okänt var, när och hur. 

För ett par år sen sparade jag ihop & köpte mig en ny kamera … Mr Canon som jag skämtsamt kallar den… en del verkar tro att Mr Canon är en riktig person och att han sitter fast i min hand men så är det alltså inte…

Min text i det jag skriver om nu är det är inte heller alla underbara människor jag möter i min lins som ska ta åt sig av det jag skriver om... utan de som tagit en hjärnpaus på obegränsad tid… vilket jag också kan ta mig ibland ! 

Men om jag kan verka lite irriterad ibland kan det bero på att jag möter en hel del av följande i min skrift under en och samma kväll… varje gång jag är ute …

Jag fotar det jag ser i linsen, ibland blir bilderna hyfsade och ibland skitdåliga ibland fotar jag så att jag ser själv att kortet är bra för att vara glad amatör.

Jag vill inte behandla, förädla eller jobba med bildredigering… jag fotar det jag ser… när jag ser det, när jag upplever det, nu det sista året jag fotat har jag redigerat lite i bilderna så till vida att jag gör en bild svart/vit eller tar bort lite röd färg som gärna uppstår då jag fotar upp på scen-miljö eller vitt sken som kommer då det är mycket starka ljus där.

En del människor kommenterar gärna i mina album jag lägger ut på FB och det är jättekul att få respons på vad jag fotat och ni är så guld som kommenterar och gillar & taggar … Taggarna gör att de som inte vill vara med kan avsäga sig att vara med och det är bra :)  men det finns mindre roliga bitar med fotandet också… 

En del verkar glömma bort är…

JAG fotar det JAG ser… det är MIN värld jag fotar

JAG ser inte allt eller alla på en fest eller utställning

JAG kanske har fotat dig men tar bort kortet för att det inte blev bra

JAG kanske bedömer att kortet är bra men DU är olämplig på kortet

JAG kan ansvara för kortet är bra men JAG kan inte göra någonting åt ditt utseende… dvs. säga… kritisera inte fotografen för kortet när det är du själv som ser ut på ett sätt du inte gillar…

En del folk är med på kort när de festar och sen dan efter ber mig ta bort kortet fast det egentligen inte är något konstigt kort… de undviker jag att fota flera gånger när det händer VARJE gång...

En del ber mig i förväg på en fest att inte fota dom av olika orsaker som t.ex. svartsjuka ex, de är där istället för på jobbet, de är där med fel person, de lever med skyddad id … jag försöker undvika att fota dessa människor av respekt för deras integritet.

Jag undviker att fota barn av den orsaken att de är barn och har inte själva VALT att vara med på FB, där föräldrarna har sagt OK eller jag bedömer korten som att det är ok i sammanhanget kan de tas med i ett album

Samtliga bilder ägs av mig även när de ligger på FB och den som vill debattera det ska informera sig om Svensk lag i media-sammanhang innan de diskuterar med mig om Copyright -reglerna… även FB måste fråga mig innan de använder någon bild jag tagit…

Jag går inte enbart ut för att fota… jag fotar, dansar & pratar skit med mina vänner och bekanta… jag betalar inträde överallt precis som alla andra och ibland blir jag mer intresserad av allt annat än att fota och då lägger jag ifrån mig kameran och gör annat… om det känns jobbigt för dig så är inte det mitt problem …

Jag väljer själv när jag lägger ut bilderna efter ett event & även om jag brukar vara snabb så händer det ibland att ni får vänta lite, jag har ett liv i verkligheten också, när du ligger och sover ruset av dig sitter jag och jobbar fram de bilder du senare tittar på...och det slutar inte där...varje album man lägger ut på FB tar flera dagar innan de är färdiga,taggade & kommenterade...& jag måste kolla på ALLA kommentarer IFALL någon inte vill vara med för att ta bort den personen...Många timmar bakom varje album & för varje person som gillar eller kommer med uppmuntran så tycker vi som fotar att det är värt det... för varje negativitet undrar vi varför vi fortsätter...

När du kommenterar något på korten/ albumen så ser jag & resten av alla som kollar igenom dom… vilket gör att du kanske också ska försöka hålla en trevlig ton… annars är det upp till dig själv hur mycket du gör bort dig offentligt… är du för otrevlig i dina kommentarer tas den bort och går man till personangrepp så väljer man bort mig på FB

Kameran är min egendom och när någon vill låna den… oftast för att ta kort på mig så gillar jag inte det av lite olika orsaker… att du inte frågar först, att en del sträcker sig fram och börjar dra i den för att ta den ifrån mig känns inget positivt alls… att du har druckit, att jag inte vet vem du är, att du kan tappa den & jag har inte råd att köpa nytt ifall det går sönder, att du uppenbarligen inte vet hur den funkar när du behöver kolla genom skärmen när du fotar… osv. … Det är MIN leksak och vill du leka så får du skaffa egna leksaker...Det händer också att en del blivit aggressiv mot mig & kameran, försökt slå den ur händerna på mig, rycka åt sig den eller förstöra den.

Det enda du behöver göra är att ge mig samma respekt för mig & min egendom som du förväntar dig att själv bli bemött av, i sociala sammanhang.

Bli inte förvånad och kalla mig bitch när jag bemöter dig på samma sätt du behandlar mig… jag svarar bara med samma mynt eller inte alls…

Att vi INTE kan vara vänner på FB innebär INTE att vi inte fortsätter att vara det ute i den riktiga världen… du vet den riktiga världen där vi pratar MED varandra…

Ett par skitråkiga frågor man får ute är …

 Var har du kameran då ?? = Har jag den inte i handen är den hemma ??

Har du tagit några bra kort ? = Nä jag koncentrerar mig på att ta dom dåliga korten ikväll…

Ta ett kort till & ett till & ett till  = DU är inte fotomodell & jag får inte betalt  …& jag bedömer inte ditt utseende när jag fotar…

Få se kortet på mig … taget någon gång under kvällen? = ? = Inte vad jag vill göra… bläddra bilder på fest… jag vill fota alla glada & ha kul

När kopplar du av & har kul som alla andra… du fotar alltid!!! Eeeeeeeeh

Jag känner ganska många amatörfotografer som älskar att fota och när vi träffas ute har vi alltid ett schysst bemötande till varandra och vi gillar olika saker med foto vilket är skitkul att vi alla inte är stöpta i samma form… vi är alltså INTE konkurrenter utan kollegor som en fotovän säger när vi är på samma event & jag väntar lika ivrigt som alla andra på att se bilder från allt som fotas.

Måste bara skriva en rad om alla de idioter som förstör ett foto genom att sätta fram fingrarna eller något framför linsen och tror att ni är roliga eller ville ha min uppmärksamhet eller något... jag har inte ens ord för er... tur är att iaf jag lugnat ner mig med stigande ålder för en feting i nyllet är det ni förtjänar...Ni är respektlösa mot personen/ bandet jag ska ta kort på, tro inte att jag vill fota DIG efteråt...

STORT  TACK till alla som tycker att det är lika kul som jag med att det finns bilder kvar som dokumenterar nutidshistoria och alla glada, naturliga människor som spexar och lattjar med mig & Mr Canon överallt vi möts :)

// Puts & krom